
Zdrowe i pyszne koktajle na bazie selera naciowego

Zielone koktajle piję każdego dnia!
Warzywa na stałe zagościły do mojej kuchni i nie wyobrażam sobie dnia bez zjedzenia porcji surowych warzyw. Oczywiście najlepiej podawać je w formie koktajlu, bo nie wszyscy domownicy są gotowi na takie smaki 🙂 A podane z owocami, skuszą nawet dzieciaki.
Dziś kilka propozycji na koktajl z selerem naciowym. To warzywo słynnych gwiazd, które codziennie piją właśnie eliksir piękna i urody – czyli soki i koktajle z selera naciowego.
Mnogość dobroczynnych składników odżywczych zachęca do wypróbowania koktajlów na jego bazie. Warto włączyć to warzywo do naszej diety na dłużej by zauwazyc jego zdrowotne właściewości.
Co on ma takiego w sobie?
100 gramów selera naciowego to zaledwie… 5 kalorii. To idealna przekąska dla osób dbających o linię czy próbujących schudnąć. Selera można wcinać na surowo, jednak nie każdy jest miłośnikiem takiej przekąski. Warto w takim przypadku spróbować kilku koktajli z dodatkiem tego warzywa.
Warzywo to składa się w niemalże w 95% z wody, przez co ma działanie moczopędne i cechuje się właściwościami oczyszczającymi organizm z toksyn. Pobudza także procesy trawienne, a dzięki dużej zawartości błonnika, który działa niczym „miotełka”, usuwa resztki pokarmowe, pomagając przy zaparciach. Seler naciowy to bogate źródło przeciwutleniaczy, które zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka, a także polepszają kondycję skóry oraz włosów. Oprócz tego, warzywo to pełne jest wapnia, cynku, fosforu, magnezu, żelaza, witaminy C oraz A, zatem jego spożycie podnosi odporność, pomaga w problemach ze wzrokiem oraz nadciśnieniem tętniczym. Spożywanie selera naciowego zaleca się również osobom cierpiącym na przewlekłe obrzęki, nerwowym i zmagającym się z problemami sercowymi.
Jaki wybrać?
Zawsze wybieraj seler, który ma twarde, pionowo ustawione łodygi – powinny one z łatwością pęknąć, gdy próbujesz je odłamać. Zwracaj również uwagę na liście – świeże są zawsze w jasnozielonym kolorze, bez żółtych i brązowych przebarwień. Jak przechowywać seler naciowy? Od razu po zakupie wyciągnij go z plastikowej folii i trzymaj w szufladzie na warzywa w lodówce. Aby cieszyć się maksimum jego wartości odżywczych najlepiej spożyj go w ciągu od 5 do 7 dni.
Poniżej znajdziesz kilka prepisów na pyszne koktajle z tego właśnie warzywa.
Melonowy zamiatacz
Equipment
- blender
Ingredients
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 banan
- 1/2 melona
- 3 listki mięty
- 1 szklanka wody
Instructions
- Seler naciowy potnij na kawałki
- Melona obierz ze skóry podziel
- Banan obierz ze skóry
- Wlej wody
- wszystkie skłądniki zblenduj w blenderze
Mix zielone jabłuszko
Equipment
- blender
Ingredients
- 1 garść jarmużu
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 liście natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jabłko
Instructions
- Wszystkie składniki umyj
- Selera potnij na mniejsze kawałki
- Jabłko potnij na ćwiartki
- Umieśc warzywa w blenderze i razem zmiksuj
Neutralizator toksyn
Equipment
- blender
Ingredients
- 3 łodygi selera naciowego
- garść rukoli
- 1 jabłko
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- szczypta startego imbiru
- 1 szklanka wody
Najnowsze komentarze