
Obłędne tiramisu z serka mascarpone

I jest kolejna wersja tiramisu!
Olbrzymia…
Słodka…
Pyszna…
Co to jest tiramisu?
Tiramisu z języka włoskiego oznacza ocknąć się, przebudzić. Tiramisu to włoski deser, który oryginalnie składa się z warstw podłużnych biszkoptów nasączonych bardzo mocną kawą espresso oraz migdałowym likierem amaretto, przełożonych kremem z serka mascarpone, jajek i cukru. Całość posypana jest kakao i podawana po schłodzeniu. Warstwy biszkoptów można posypać dodatkowo startą gorzką czekoladą.
Ale tiramisu nie jedno ma imię i kocha go cały świat! Powstało mnóstwo wersji tego słynnego deseru. Na bogato i fit, w szklankach, słoiczkach i miseczkach. Z sera białego i mascarpone. Z jajkiem i bez. Z likierem, cukrem i bez cukru… Full opcji!
Moja wersja
Moja wersja już zresztą kolejna, to wersja doskonała na lunch, moożna zrobić bezpośrednio w pudełku, lub słoiczku dzień wcześniej i zabrać ze soba!
Jedna porcja ok 600kcal, ale moz aż zrobić z jednej dwie 😜
Kusząco wygląda prawda?
Tylko ta godzina w lodówce… Najgorzej wyczekać 🙈 u mnie często znika zanim włożę do lodówki, ale może u Ciebie się uda 😁
Kto chętny na taką opcję tiramisu?
UWAGA!
Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia.
Przepis na tiramisu z serka mascarpone
Equipment
- lodówka
Ingredients
- 200 g mascarpone
- 1 paczka biszkoptów podłużnuch
- 4 łyżki jogurtu gestego naturalnego
- 1 łyżka kawy
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka kakao
Instructions
- Kawę rozpuść w gorącej wodzie
- Mascarpone zmiksuj z jogurtem
- Biszkopty maczaj w kawie i ukłądaj na przemian z masa z mascarpone
- Na wierzch posyp mocno kakao
- Wstaw do lodóki na około godzinkę
Super bez cukru tylko w biszkoptach , ale muszę szukać takich bez cukru , choć podłużnych mogę nie znaleść , zawsze jest opcja zrobienia samemu , a widziałam już takie przepisy wiec zobaczę jak nie kupie pieke😁