
Choinka z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorkami i szpinakiem

Już niejednokrotnie mówiłam (czy raczej pisałam), że od jakiegoś czasu szalenie lubię ciasto francuskie. Nigdy nie robię go sama, za to w lodówce, w zasadzie zawsze mam przynajmniej jedno opakowanie w zapasie.
Ostatnio mam wiele pomysłów na podanie ciasta francuskiego. Smakuje doskonale tak na słodko jak i na słono.
Z pomocą takiego “gotowca” posiłek gotowy jest na prawdę z 10 minut!
Jak zrobić choinkę?
A dziś pokażę Wam jak można zrobić francuski akcent na święta w wersji wytrawnej. Już robiłam kiedyś ślimaki, a ta opcja spokojnie do położenia na wigilijnym stole, będzie pięknie urozmaicać potrawy. Z resztki ciasta, które zostały po odkrojeniu zrobiłam rogaliki z czekoladą. Najzwyczajniej wrzuciaąm do środka po kostce czekolady, która w piecu się rozpuściła… To było obłędne do pysznej kawy… Nawet nie mam foci by Wam pokazać, tak szybko zniknęły…
Przepis na choinkę z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą
Ingredients
- 1 paczka ciasta francuskiego XXL
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorków
- 3 garści szpinaku
- 2 plasterki sera feta
- 2 łyżki serka naturalnego do smarowania kanapek
- sól, pieprz
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka parmezanu
- 2 łyżki oliwy z pomidorków
Instructions
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj
- żeszklij na oliwie na patelni
- Dodaj pokrojone drobno suszone pomidorki
- Przesmaż chwilę i dodaj szpinak i fetę
- Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj czosnek niedźwiedzi
- Do całości dodaj ser do kanapek i parmezan
- Dobrze wymiaszaj
- Ciasto francuskie wyjmij z foli, rozłóż na desce
- Wykrój dwa trujkąty (pokazane na filmiku)
- Nakładaj masę na jeden z nich, przykryj drugim
- Wytnij "gałązki" wg instrukcji (filmik)
- Zawijaj ciasto
- Posmaruj roztrzepanym jajkiem
- Z reszty zrób ciacha zawijając kawałki czekolady (będzie do kawki)
- Pieczemy 20 minut 220 stopni
Najnowsze komentarze