Wybierz stronę

Choinka z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorkami i szpinakiem

Choinka z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorkami i szpinakiem

Już niejednokrotnie mówiłam (czy raczej pisałam), że od jakiegoś czasu szalenie lubię ciasto francuskie. Nigdy nie robię go sama, za to w lodówce, w zasadzie zawsze mam przynajmniej jedno opakowanie w zapasie.
Ostatnio mam wiele pomysłów na podanie ciasta francuskiego. Smakuje doskonale tak na słodko jak i na słono.
Z pomocą takiego “gotowca” posiłek gotowy jest na prawdę z 10 minut!

Jak zrobić choinkę?

A dziś pokażę Wam jak można zrobić francuski akcent na święta w wersji wytrawnej. Już robiłam kiedyś ślimaki, a ta opcja spokojnie do położenia na wigilijnym stole, będzie pięknie urozmaicać potrawy. Z resztki ciasta, które zostały po odkrojeniu zrobiłam rogaliki z czekoladą. Najzwyczajniej wrzuciaąm do środka po kostce czekolady, która w piecu się rozpuściła… To było obłędne do pysznej kawy… Nawet nie mam foci by Wam pokazać, tak szybko zniknęły…

Przepis na choinkę z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą

Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4
Calories 460 kcal

Ingredients
  

  • 1 paczka ciasta francuskiego XXL
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorków
  • 3 garści szpinaku
  • 2 plasterki sera feta
  • 2 łyżki serka naturalnego do smarowania kanapek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z pomidorków

Instructions
 

  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj
  • żeszklij na oliwie na patelni
  • Dodaj pokrojone drobno suszone pomidorki
  • Przesmaż chwilę i dodaj szpinak i fetę
  • Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj czosnek niedźwiedzi
  • Do całości dodaj ser do kanapek i parmezan
  • Dobrze wymiaszaj
  • Ciasto francuskie wyjmij z foli, rozłóż na desce
  • Wykrój dwa trujkąty (pokazane na filmiku)
  • Nakładaj masę na jeden z nich, przykryj drugim
  • Wytnij "gałązki" wg instrukcji (filmik)
  • Zawijaj ciasto
  • Posmaruj roztrzepanym jajkiem
  • Z reszty zrób ciacha zawijając kawałki czekolady (będzie do kawki)
  • Pieczemy 20 minut 220 stopni

Video

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating