
Mikstura zdrowia, czyli jak dbać o odporność w okresie jesienno-zimowym

Domowa mikstura z cytryny, imbiru i miodu to idealna mieszanka podnosząca odporność organizmu oraz zwalczająca ból gardła, kaszel i gorączkę. Działa też rozgrzewająco, oraz napotnie, więc jeśli nie chcemy stosować syropu zapobiegawczo to warto już zacząć kurować się nim przy pierwszych objawach choroby.
Miksura ta, jest u mnie w ciągłym posiadaniu w okresie jesienno-zimowym, kiedy to narastają wzmożone infekcje. Zrobiona i przechowywana w lodówce może być używana do dwóch tygodni.
Zawsze uważałam, że naturalne metody są najskuteczniejsze i wychodzę również z założenia, że najlepiej jest zapobiegać niż leczyć.
Oprócz zdrowotnego działania dostarcza organizmowi dobroczynnych witamin oraz mikroelementów.
Jaki miód wybrać?
Miód posiada ogromną ilość właściwości prozdrowotnych, a do przygotowania syropu polecam przede wszystkim dobrej jakości miód lipowy i spadziowy. Oczywiście może być każdy inny jaki lubicie lub akurat posiadacie.
Miód lipowy jest doskonały na przeziębienia i kaszel, objawy grypy oraz choroby górnych dróg oddechowych. Ma działanie wykrztuśne, antybakteryjne, przeciwgorączkowe oraz przyspiesza proces regeneracji nabłonka górnych dróg oddechowych, łagodzi nawet objawy zapalenia płuc! Działa również uspokajająco i lekko nasennie oraz jest polecany dla osób z cukrzycą.
Miód spadziowy jest jednym z najwartościowszych miodów i ma szerokie działanie lecznicze. Posiada cechy antybiotyków, czyli działa silnie przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Jest doskonały na odporność.
Jeśli lubicie smakowe miody, to polecam aukaliptusowy lub malinowy! One doskonałe są do przygotowania miktur do walki z chorobami.
Jakimi?
Miód eukaliptusowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym w infekcjach układu oddechowego. Poleca się go przy kaszlu, przeziębieniach, zapaleniu płuc i oskrzeli, zapaleniu zatok oraz astmie. Ma działanie wykrztuśne oraz antyseptyczne wspomagające gojenie ran.
Miód malinowy doskonale sprawdzi się w przypadku dzieci i ma podobne właściwości do soku z malin. Działa rozgrzewająco i napotnie skutecznie walcząc z gorączką.
Co jeszcze wrzucamy do słoika?
Cytryny to źródło witaminy C oraz rutyny, która zapobiega jej utracie z organizmu. Jest również pełna beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza.
Imbir zaś działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie.
Ale takie właściwości ma tylko świeży imbir! Nie ten sproszkowany!
Imbir bogaty jest w potas magnez, fosfor, cholinę, sód wapń oraz witaminę C.
Należy wspomnieć, że jest on niewskazany osobom zmagającym się z chorobami układu pokarmowego, z nadciśnieniem i z problemami krzepliwości krwi (imbir rozrzedza krew.) Powinny na niego uważać też kobiety w ciąży, pomimo że łagodzi poranne mdłości.
Co potrzebujesz? Sok z jednej cytryny Starty na dużej tarce imbir około 5 cm 2 łyżki miodu 6 goździków Wszystkie składniki umieść w wyparzonym słoiku! Przechowuj w lodówce! Dodawaj do każdej herbatki w ciągu dnia!
Najnowsze komentarze