
Placuszki dyniowo-selerowe z sosem czosnkowym

Gdy jesień za oknem w kuchni króluję dynia! Przepisów z jej dodatkiem znajdziesz u mnie bardzo dużo. Lubię na słodko jako dodatek do sernika czy owsianki, muffinek, oczywiście przoduje krem z dynii, ale te placuszki polecam z całego serducha! Uwierzcie mi nawet największe niejadki, będą wcinały z ochotą! Gdy nie mam dyni, robię z samego selera lub dodaję namoczoną soczewicę (przepis znajdziesz na blogu). Także dodatki zamienia na łososia czy śledzia! Dajcie znać koniecznie z jakimi dodatkami wcinasz TY?



Przepis na placuszki dyniowo-selerowe z sosem czosnkowym
Equipment
- kuchenka
- patelnia
Ingredients
Placki
- 1 mała dynia
- 3 ziemniaki
- 1 batat
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprze
- ulubione przyprawy (u mnie wędzona papryka, kminek, oregano)
Sos czosnkowy
- duży jogurt naturalny gęsty
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypiorek do ozdoby
Instructions
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach (nie obieraj!)
- Cukienię posól i odstaw na kilka minut by puściłą wodę
- Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę
- Ziemniaki, batata, marchewkę i selera obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami
- Po kilku minutach odciśnij startą cukinię z wody
- Do miski wrzuc wszystkie starte warzywa, dodaj mąkę, jajka, przyprawy i dokładnie wymieszaj
- Na patelni rozgrzej masło klarowane
- Nakładaj dużą łyżką masę na rozgrzany tłuszcz
- Smaż na złoty kolor z obu stron na dość mocnym ogniu
- Wymiaeszaj jogurt z przyprawami i przeciśniętym czosnkiem
- Podawaj na ciepło
- Ale doskonale smakuje także na zimno!
- Smacznego!
Najnowsze komentarze