Go Back

Przepis na placuszki dyniowo-selerowe z sosem czosnkowym

Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Posiłek Dania główne, Drugie śniadanie, Lunche
Smaki Słone
Servings 2

Equipment

  • kuchenka
  • patelnia

Ingredients
  

Placki

  • 1 mała dynia
  • 3 ziemniaki
  • 1 batat
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprze
  • ulubione przyprawy (u mnie wędzona papryka, kminek, oregano)

Sos czosnkowy

  • duży jogurt naturalny gęsty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do ozdoby

Instructions
 

  • Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach (nie obieraj!)
  • Cukienię posól i odstaw na kilka minut by puściłą wodę
  • Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę
  • Ziemniaki, batata, marchewkę i selera obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami
  • Po kilku minutach odciśnij startą cukinię z wody
  • Do miski wrzuc wszystkie starte warzywa, dodaj mąkę, jajka, przyprawy i dokładnie wymieszaj
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane
  • Nakładaj dużą łyżką masę na rozgrzany tłuszcz
  • Smaż na złoty kolor z obu stron na dość mocnym ogniu
  • Wymiaeszaj jogurt z przyprawami i przeciśniętym czosnkiem
  • Podawaj na ciepło
  • Ale doskonale smakuje także na zimno!
  • Smacznego!
Keyword bez mięsa, placki, placuszki