Wybierz stronę

Naleśniki budyniowe nadziewane masłem orzechowym, bananem i polane gorzką czekoladą

Naleśniki budyniowe nadziewane masłem orzechowym, bananem i polane gorzką czekoladą

Jeśli naleśniki to z czym?

Moja propozycja na dziś to serowe naleśniki z bananem, masłem orzechowym i rozpuszczoną w mleku roślinnym gorzką czekoladą. Chętni?

Nawet nie wiem jak określic smak tych naleśników. Pierwszy raz robiłam tak nietypowe ciasto z sera białego. I wiecie co? Na drugi dzień rano dzieciaki robiły powtórkę bo stwierdziły, że smak niebiański i nie mogą zapomnieć. Połączenie banana z masłem orzechowym i mleczną czekolada daje niesamowite wrażenia dla kubków smakowych . Zróbcie dokładnie wg przepisu, bo jaka kolwiek zmiana powoduje, że ciężko się je odwraca na patelni bo są mega mięciutkie. Ale to kwestia wprawy, zobaczcie filmik jak ja to robię.

To co zabieramy sie do roboty?

Przepis na naleśniki budyniowe nadziewane masłem orzechowym i bananem polane gorzką czekoladą

Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
zawijanie naleśników 10 minutes
Total Time 30 minutes
Posiłek Desery, Kolacje, Lunchboxy, Lunche, Śniadania
Smaki Słodkie
Servings 4
Calories 476 kcal

Equipment

  • patelnia

Ingredients
  

Naleśniki

  • 2 jaja
  • 2 szt budyniu waniliowego 40g
  • 160 g wody
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżki kakao
  • 250 g twarogu chudego
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Nadzienie

  • 4 szt bananów
  • 8 łyżeczek masła orzechowego

Polewa

  • 6 kostek czekolady gorzkiej 90%
  • 3 szt orzechów włoskich
  • 4 łyżki mleka może być roślinne

Instructions
 

  • Jaja, budyń, wodę, erytrytol, kakao i twaróg wrzuć do miski
  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj blenderem
  • Ostaw na 10 minutek
  • W międzyczasie przygotuj banany
  • Obierz i pokrój je na połówki
  • Orzechy nożem posiekaj
  • Patelnie rozgrzej
  • Pędzlekiem nakladaj odrobinę oleju kokosowego dobrze rozprowadzając po całej patelni
  • Wlewaj ciasto i jednocześnie rozprowadzaj po całej patelni
  • Ciasto ma byc cieniusieńkie
  • Gdy sie zetnie bardzo delikatnie przewróć na drugą stronę (jak ja to robię pokazuję na filmiku)
  • Po usmażeniu układaj naleśniki jedne na drugim, aż do całkowitego wysmażenia (nadaje to miękkość)
  • Gdy juz mamy wszystkie gotowe na połówce każdego z nich posmaruj łyżeczkę masła orzechowego
  • Ułóż połówke banana i złóż na pół
  • Zwiń w rulon
  • Układaj na talerzu
  • Rozpuść czekoladę w garneczku dodając mleko, mieszaj cały czas, aż do użyskania gładkiej, lanej konsystencji
  • Polej każdego naleśnika
  • Podawaj z pokruszonymi orzechami

Video

Keyword banan, bez mięsa, budyń, czekoalda, czekolada, nalesniki, szybkie, turbo żarcie

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

4 komentarze

  1. Megi

    Betinka, ja zbieram powoli siły aby wrócić do robienia jedzonek i Twój blog i te przepisy – będzie mi towarzyszył 🤍

    Odpowiedz
    • Beti

      No kochana najwyższy czas się zmobilizować, taka krata jak była to tylko wiesz jak…

      Odpowiedz
  2. Ewa

    Apetycznie wyglądają te naleśniczki napewno się skuszę

    Odpowiedz
    • Beti

      Dawaj znać jak smakowało 🙂

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating