
Naleśniki budyniowe nadziewane masłem orzechowym, bananem i polane gorzką czekoladą

Jeśli naleśniki to z czym?
Moja propozycja na dziś to serowe naleśniki z bananem, masłem orzechowym i rozpuszczoną w mleku roślinnym gorzką czekoladą. Chętni?
Nawet nie wiem jak określic smak tych naleśników. Pierwszy raz robiłam tak nietypowe ciasto z sera białego. I wiecie co? Na drugi dzień rano dzieciaki robiły powtórkę bo stwierdziły, że smak niebiański i nie mogą zapomnieć. Połączenie banana z masłem orzechowym i mleczną czekolada daje niesamowite wrażenia dla kubków smakowych . Zróbcie dokładnie wg przepisu, bo jaka kolwiek zmiana powoduje, że ciężko się je odwraca na patelni bo są mega mięciutkie. Ale to kwestia wprawy, zobaczcie filmik jak ja to robię.
To co zabieramy sie do roboty?
Przepis na naleśniki budyniowe nadziewane masłem orzechowym i bananem polane gorzką czekoladą
Equipment
- patelnia
Ingredients
Naleśniki
- 2 jaja
- 2 szt budyniu waniliowego 40g
- 160 g wody
- 3 łyżki erytrytolu
- 2 łyżki kakao
- 250 g twarogu chudego
- 1 łyżka oleju kokosowego
Nadzienie
- 4 szt bananów
- 8 łyżeczek masła orzechowego
Polewa
- 6 kostek czekolady gorzkiej 90%
- 3 szt orzechów włoskich
- 4 łyżki mleka może być roślinne
Instructions
- Jaja, budyń, wodę, erytrytol, kakao i twaróg wrzuć do miski
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj blenderem
- Ostaw na 10 minutek
- W międzyczasie przygotuj banany
- Obierz i pokrój je na połówki
- Orzechy nożem posiekaj
- Patelnie rozgrzej
- Pędzlekiem nakladaj odrobinę oleju kokosowego dobrze rozprowadzając po całej patelni
- Wlewaj ciasto i jednocześnie rozprowadzaj po całej patelni
- Ciasto ma byc cieniusieńkie
- Gdy sie zetnie bardzo delikatnie przewróć na drugą stronę (jak ja to robię pokazuję na filmiku)
- Po usmażeniu układaj naleśniki jedne na drugim, aż do całkowitego wysmażenia (nadaje to miękkość)
- Gdy juz mamy wszystkie gotowe na połówce każdego z nich posmaruj łyżeczkę masła orzechowego
- Ułóż połówke banana i złóż na pół
- Zwiń w rulon
- Układaj na talerzu
- Rozpuść czekoladę w garneczku dodając mleko, mieszaj cały czas, aż do użyskania gładkiej, lanej konsystencji
- Polej każdego naleśnika
- Podawaj z pokruszonymi orzechami
Betinka, ja zbieram powoli siły aby wrócić do robienia jedzonek i Twój blog i te przepisy – będzie mi towarzyszył 🤍
No kochana najwyższy czas się zmobilizować, taka krata jak była to tylko wiesz jak…
Apetycznie wyglądają te naleśniczki napewno się skuszę
Dawaj znać jak smakowało 🙂