
Sałatka z serem halluomi, figami i żurawiną

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki. Coraz częściej miksuje smaki od słonych po słone. Bo każdego dnia gotowanie daje mi ogromną frajdę i nie boję się w kuchni eksperymentować. Nie zawsze wszystko wychodzi, ale tym razem się pochwal, bo wyszło idealnie juz za pierwszym razem!
Ale przyznaję, że ser halloumi był do dziś nie znany. Nie wiem sama dlaczego, ale nigdzie nie miała okazji go spróbować. I powiem szczerze pokochałam go od razu! Już wiem, że będzie doskonały nie tylko do sałatek, ale także na grila czy do zagęszczania zup i makaronów!
A teraz do rzeczy.
Tylko spójrzcie jak to WYDLĄDA!
Chrupiąca marchewka w połaczeniu ze słodką żurawiną, aksamitnym serem halloumi, avocado i soczystymi figami daje niebanalne doznania…
Musisz spróbować tych miksów, by wejść w stan prawdziwej euforii jedzenia!
I do tego te kolory!
Ta sałatka jest doskonała do zabrania ze soba do pracy czy do szkoły. Bardzo pożywna, zdrowa, ale przede wszystkim pełnowartościowa.
To co? Chętni na spróbowanie?
Przepis na sałatkę z serem halloumi, soczystymi figami, chrupiącą marchewką, kremowym avocado i suszoną żurawiną
Equipment
- patelnia
- piec
Ingredients
- 2 sztuki batatów
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 1 sztuka małej marchewki
- 1/2 sztuki papryki czerwonej
- 1/2 sztuki paptyki zielonej
- 200 gram sera halluomi
- 1 łyżka oliwy z oliwe
- 1/2 sztuki dojrzałego avocado musi być miękkie
- 3 sztuki fig
- 1 garść żurawiny suszonej
- 2 garści rukoli
- 2 garści roszponki
Dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu, łyżka musztardy (sarepska lub francuska), łyżeczka octu balsamicznego
Instructions
- Zaczynamy od batatów, które po obraniu kroimy na frytki, układamy na blasze i posypujemy odrobiną tymianku.
- Na balsze układamy takze umyta paprykę i czosnek w skorupce. Wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy 20 minut 220 stopni.
- Ser halluomi kroimy w 1,5 cm plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy plastry sera po ok. 2 minuty z każdej strony.
- Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki
- Figi delikatnie obieramy i kroimy na 4 cząstki
- Acocado wydrążamy dużą łyżką i kroimy na cienkie plasterki.
- Na 2 talerzach po równo, lub dużej desce układamy rukolę i roszponkę, pokrojone w plastry awokado, marchewkę figi oraz grillowany ser halloumi.
- Do dajemy frytki z batata, pokrojone papryki i wyciśniety ze skorupek czosnek.
- W szklace mieszamy składniki na dressing: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżkę miodu, łyżkę musztardy, łyżkę octu balsamicznego.
- Całość posypujemy suszoną żurawiną i polewamy zagęszczonym dressingiem.
Wow wow jakie połączenie , poezja smaków 😋😋działam
Dziękuję, mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂