Go Back

Przepis na sałatkę z serem halloumi, soczystymi figami, chrupiącą marchewką, kremowym avocado i suszoną żurawiną

5 from 1 vote
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Posiłek Kolacje, Lunchboxy, Lunche, Sałatki
Smaki Słone
Servings 2
Calories 834 kcal

Equipment

  • patelnia
  • piec

Ingredients
  

  • 2 sztuki batatów
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 sztuka małej marchewki
  • 1/2 sztuki papryki czerwonej
  • 1/2 sztuki paptyki zielonej
  • 200 gram sera halluomi
  • 1 łyżka oliwy z oliwe
  • 1/2 sztuki dojrzałego avocado musi być miękkie
  • 3 sztuki fig
  • 1 garść żurawiny suszonej
  • 2 garści rukoli
  • 2 garści roszponki

Dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu, łyżka musztardy (sarepska lub francuska), łyżeczka octu balsamicznego

Instructions
 

  • Zaczynamy od batatów, które po obraniu kroimy na frytki, układamy na blasze i posypujemy odrobiną tymianku.
  • Na balsze układamy takze umyta paprykę i czosnek w skorupce. Wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy 20 minut 220 stopni.
  • Ser halluomi kroimy w 1,5 cm plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy plastry sera po ok. 2 minuty z każdej strony.
  • Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki
  • Figi delikatnie obieramy i kroimy na 4 cząstki
  • Acocado wydrążamy dużą łyżką i kroimy na cienkie plasterki.
  • Na 2 talerzach po równo, lub dużej desce układamy rukolę i roszponkę, pokrojone w plastry awokado, marchewkę figi oraz grillowany ser halloumi.
  • Do dajemy frytki z batata, pokrojone papryki i wyciśniety ze skorupek czosnek.
  • W szklace mieszamy składniki na dressing: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżkę miodu, łyżkę musztardy, łyżkę octu balsamicznego.
  • Całość posypujemy suszoną żurawiną i polewamy zagęszczonym dressingiem.

Video

Notes

Dla mięsożercy dodaj porcję grilowanego mięsa lub uśmażonego kotleta schabowego. 
Keyword bataty, bez mięsa, figi, halluomi, jesienna porcja zdrowia, mix smaków, sałatka, szybkie, turbo żarcie, warzywa sezonowe, żurawina