Wybierz stronę

Sernik na zimno z winogronem

Sernik na zimno z winogronem

Ten sernik latem był u nas na stole praktycznie dwa razy w tygodniu. Próbowałam wiele opcji tego pysznego ciasta, z różnymi owocami, ale najbardziej do gustu przypadł mi właśnie TEN!
Z winogronem i agrestową galaretką! Lekko kwaskowy, mega puszysty, a owsiany spód dodawał słodyczy. Za każdym razem wychodzi idealny. U nas najczęściej na drugie śniadanko, albo do kawki na niedzielę. Kilka razy był robiony jako torcik dla jubilata! Tak więc jego zastosowanie jest na prawdę szerokie, a możliwości wykonania bardzo dużo.
Do tego podawany na zimno, doskonale smakuje właśnie latem.
Najlepiej zrobić go na noc.

A z czym jeszcze robiłam?

Prosze bardzo pokazuję Wam wszystkie opcje jakie wyonałam tego lata. I obiecuję każda jest wyjątkowa!

Przepis na sernik na zimno z winogronem i agrestową galaretką

5 from 2 votes
Prep Time 20 minutes
Cook Time 2 minutes
czas chłodzenia w lodówce 2 hours 30 minutes
Total Time 2 hours 52 minutes
Posiłek Desery, Lunchboxy, Lunche, Przekąski
Smaki Słodkie
Servings 8
Calories 141 kcal

Equipment

  • tortownica

Ingredients
  

Na ciasto:

  • 250 g sera białego chudego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 30 g białka lub 2 białka jaj wielkości M
  • 15 g żelatyny
  • 2 łyżki chia
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 sztuka galaretki agrestowej
  • 1/2 kg winogron

Na spód

  • 5 szt ciastek owsianych najlepsze z biedronki
  • 15 g oleju kokosowego

Instructions
 

  • Żelatynę rozpuść w pół szklanki gorącej wody i ostudz
  • Ciastka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym
  • Wyłóż małą 18cm tortownice papierem i rozłóż masę ciastkową
  • Włóż do lodówki na czas przygoowania masy
  • W międzyczasie ser ukręć z jogurtem i erytrytolem
  • Dodaj chia i wymieszaj
  • Dodaj do sera zimną żelatynę
  • Białka ubij na sztywno i dodaj do masy – BARDZO delikatnie wymieszaj
  • Wylej masę na ciastka i włóż do lodówki by stężała
  • Galaretke rozpuść w pół szklanki gorącej wody. Ostudź.
  • Winogron umyj i pokrój wzdłuż na pół.
  • Ułóż na gotowej masie i zalej ZIMNĄ! galaretką.
  • Włóż do lodówki by całkowicie stężała

Video

Notes

Ten sernik smakuje w wersji chyba z każdymi owocami. Robiłam z truskawkami, malinami i porzeczkami. Wszyskie smakują doskonale! Bardzo jestem ciekawa Twojego pomysłu na to ciasto. Jeśli zrobisz podziel się informacją jak smakowało:)
Keyword lato, słodkokwaśny, turbo żarcie, zimne ciasto

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

4 komentarze

  1. Daga

    5 stars
    Robiłam w wersji z mango i ananasem 🤩🤩😋😋😋omg kocham ten Twój przepis

    Odpowiedz
    • Beti

      Musze spróbować 🙂

      Odpowiedz
  2. Magda

    5 stars
    O tak potwierdzam, że super przepis na sernik. Ja robiłam w wersji porzeczkowej 🙂

    Odpowiedz
    • Beti

      O rety to też musi być przepyszny! Muszę chyba spróbować. Ja jeszcze z wiśniami i też smakuje obłędnie 🙂

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating