
Sernik na zimno z winogronem

Ten sernik latem był u nas na stole praktycznie dwa razy w tygodniu. Próbowałam wiele opcji tego pysznego ciasta, z różnymi owocami, ale najbardziej do gustu przypadł mi właśnie TEN!
Z winogronem i agrestową galaretką! Lekko kwaskowy, mega puszysty, a owsiany spód dodawał słodyczy. Za każdym razem wychodzi idealny. U nas najczęściej na drugie śniadanko, albo do kawki na niedzielę. Kilka razy był robiony jako torcik dla jubilata! Tak więc jego zastosowanie jest na prawdę szerokie, a możliwości wykonania bardzo dużo.
Do tego podawany na zimno, doskonale smakuje właśnie latem.
Najlepiej zrobić go na noc.
A z czym jeszcze robiłam?
Prosze bardzo pokazuję Wam wszystkie opcje jakie wyonałam tego lata. I obiecuję każda jest wyjątkowa!
Z czarną porzeczką Z winogronem Z truskawkami Z czerwoną porzeczką Z winogronem Z malinami
Przepis na sernik na zimno z winogronem i agrestową galaretką
Equipment
- tortownica
Ingredients
Na ciasto:
- 250 g sera białego chudego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 30 g białka lub 2 białka jaj wielkości M
- 15 g żelatyny
- 2 łyżki chia
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 sztuka galaretki agrestowej
- 1/2 kg winogron
Na spód
- 5 szt ciastek owsianych najlepsze z biedronki
- 15 g oleju kokosowego
Instructions
- Żelatynę rozpuść w pół szklanki gorącej wody i ostudz
- Ciastka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym
- Wyłóż małą 18cm tortownice papierem i rozłóż masę ciastkową
- Włóż do lodówki na czas przygoowania masy
- W międzyczasie ser ukręć z jogurtem i erytrytolem
- Dodaj chia i wymieszaj
- Dodaj do sera zimną żelatynę
- Białka ubij na sztywno i dodaj do masy – BARDZO delikatnie wymieszaj
- Wylej masę na ciastka i włóż do lodówki by stężała
- Galaretke rozpuść w pół szklanki gorącej wody. Ostudź.
- Winogron umyj i pokrój wzdłuż na pół.
- Ułóż na gotowej masie i zalej ZIMNĄ! galaretką.
- Włóż do lodówki by całkowicie stężała
Robiłam w wersji z mango i ananasem 🤩🤩😋😋😋omg kocham ten Twój przepis
Musze spróbować 🙂
O tak potwierdzam, że super przepis na sernik. Ja robiłam w wersji porzeczkowej 🙂
O rety to też musi być przepyszny! Muszę chyba spróbować. Ja jeszcze z wiśniami i też smakuje obłędnie 🙂