Go Back

Przepis na sernik na zimno z winogronem i agrestową galaretką

5 from 2 votes
Prep Time 20 minutes
Cook Time 2 minutes
czas chłodzenia w lodówce 2 hours 30 minutes
Total Time 2 hours 52 minutes
Posiłek Desery, Lunchboxy, Lunche, Przekąski
Smaki Słodkie
Servings 8
Calories 141 kcal

Equipment

  • tortownica

Ingredients
  

Na ciasto:

  • 250 g sera białego chudego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 30 g białka lub 2 białka jaj wielkości M
  • 15 g żelatyny
  • 2 łyżki chia
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 sztuka galaretki agrestowej
  • 1/2 kg winogron

Na spód

  • 5 szt ciastek owsianych najlepsze z biedronki
  • 15 g oleju kokosowego

Instructions
 

  • Żelatynę rozpuść w pół szklanki gorącej wody i ostudz
  • Ciastka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym
  • Wyłóż małą 18cm tortownice papierem i rozłóż masę ciastkową
  • Włóż do lodówki na czas przygoowania masy
  • W międzyczasie ser ukręć z jogurtem i erytrytolem
  • Dodaj chia i wymieszaj
  • Dodaj do sera zimną żelatynę
  • Białka ubij na sztywno i dodaj do masy - BARDZO delikatnie wymieszaj
  • Wylej masę na ciastka i włóż do lodówki by stężała
  • Galaretke rozpuść w pół szklanki gorącej wody. Ostudź.
  • Winogron umyj i pokrój wzdłuż na pół.
  • Ułóż na gotowej masie i zalej ZIMNĄ! galaretką.
  • Włóż do lodówki by całkowicie stężała

Video

Notes

Ten sernik smakuje w wersji chyba z każdymi owocami. Robiłam z truskawkami, malinami i porzeczkami. Wszyskie smakują doskonale! Bardzo jestem ciekawa Twojego pomysłu na to ciasto. Jeśli zrobisz podziel się informacją jak smakowało:)
Keyword lato, słodkokwaśny, turbo żarcie, zimne ciasto