
Ciasto dyniowe z bakaliami

Pamietacie smak tzw keksówki?🤔
Znalazłam zdrową wersję tego smaku, na bazie dyni z masłem orzechowym i bakaliami. Jedna próba wystarczyła bym się w nim zakochała po uszy 💛
Dodatkowo korzystam z warzyw sezonowych, a wiecie już chyba, że lubię gotować właśnie z wykorzystaniem takich warzyw i owoców.
A dodatkowo Ci podpowiem, że dodając do ciasta więcej przyprawy do piernika powstanie fantastyczne ciasto na święta!
Można je upiec także w formie muffinek i dać dzieciakom do szkoły a rodzicom zabrać do pracy do kawki.
Świetnie muffinki spisują się na wyjazdach i wycieczkach, bo maja pełnowartościowy skład i na prawdę można zdrowo pojeść. Myślę że ta wersja o smaku keksówki przypadnie Wam do gustu 😀
Przepis na ciasto dyniowe z bakaliami oblane czekoladą
Equipment
- kuchenka
Ingredients
Ciasto
- 200 g płatków owsianych błyskawicznych
- 250 g puree z dyni
- 4 łyżki ogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki mąki kukurydzianej płaskie łyżki
- 3 szt jajka M
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść żurawiny
- 1 garść rodzynek
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamony
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
- 1/2 szt gorzkiej czekolady 90%
- 4-5 łyżek mleka może być rożlinne, użyj tyle by polewa była lejąca
- 4 szt orzechy włoskie
Najnowsze komentarze