
Pieczona ciecierzyca na ostro

Świat oszalał na punkcie humusu, jednak na nim cudowność ciecierzycy się nie kończy. Używam jej często jako dodatek do dań z makaronem, piekę brownie z ciecierzycy, ale robię także pieczoną na obiad, gotowaną w leczo lub w formie zdrowej przekąski do wieczoru z seansem 🙂
Dziś pokaże Wam jak zrobić ciecierzycę pieczoną, która u mnie występuje z pieczonymi batatami i selerem plus brokuł.
Cieciorka ma smak maślany, lekko orzechowy, jest bogata w witaminy i składniki mineralne, błonnik oraz kwas foliowy. To dobry pomysł dla osób aktywnych, wegetarian lub osób będących na diecie ponieważ dostarcza dużo białka. Ma niski indeks glikemiczny dlatego tak często polecana jest osobom odchudzającym się.
Ten przepis można wykonać na słono i na słodko, można go modyfikować o dowolne przyprawy. Przekąska ta świetnie sprawdzi się w pracy, na imprezie, lub zamiast popcornu w kinie 🙂
Ja korzystam z ciecierzycy gotowej ze słoika, ponieważ z suchej wychodzi mi zdecydowanie bardziej sucha.
Podawaj na ciepło, choć doskonale smakuje także zabrana ze sobą i jedzona na zimno.
Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.
Ten przepis można modyfikować o dowolne przyprawy. Można ją przygotowac na słodko, wystarczy dodać trochę syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy i cynamon, lub na słono, np.kombinacja przypraw takich jak czarny pieprz, czosnek, rozmaryn, wędzona papryka, oregano, curry, chili, zioła prowansalskie, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, mielony imbir.
Przekąska ta świetnie sprawdzi się w pracy, czy na imprezie.
Pieczona cieciorka najlepiej smakuje pierwszego dnia, ale może być przechowywana w szczelnym pojemniku przez 2 dni.
To co będa dziś chipsy?
Przepis na pieczoną ciecierzycę podaną z batatami w tymianku i gotowanym brokułem
Equipment
- piec
- garnek
Ingredients
Ciecierzyca
- 1 słik ciecierzycy 400g
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki wędzonej papryki płaskie łyżeczki
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Dodatki
- 2 szt batatów dużych
- 1 brokuł
Instructions
- Ciecierzycę odlej z zalewy
- Bardzo dobrze przelej zimna wodą
- Osusz papierowym ręcznikiem bardzo delikatnie
- Wrzuć do miski
- Dodaj sól, chili, kurkumę, oliwę i paprykę
- Bardzo dokładnie wymieszaj
- Na blasze rozłóż papier do pieczenia
- Wyłóż wymieszaną ciecierzycę
- Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopni 30 minut, mieszając w trakcie 2 razy
- Jeśli masz piekarnik dwupopoziomowy, to najpierw upiecz ciecierzycę, a potem bataty
- Bataty obierz i pokrój na frytki
- W misce skrop oliwą i tymiankiem – wymieszaj
- Piecz w 220 stopni ok 20 minu
- Brokuł ugotuj w mocno osolonej wodzie ok 3-5 minut
- Po odcedzeniu przelej zimna wodą
Uwielbiam ciecierzycę. Na Pewno wypróbuję twój przepis, bo wygląda bardzo smakowicie. 😋👌💚
I tak smakowało, obiecuję że się nie zawiedziesz, ten czosnek i mąka robią robotę 🙂
jaki czosnek i mąka?
A gdzie tam jest czosnek i mąka? Nie bardzo wiem o czym piszesz…
Pychotka!!!
O nigdy nie jadłam ciecierzycy w takiej formie dziś spróbuję 😋😋
Musisz koniecznie spróbować! I czekam na info jak smakowało 🙂