Go Back

Przepis na pieczoną ciecierzycę podaną z batatami w tymianku i gotowanym brokułem

5 from 2 votes
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Posiłek Dania główne, Desery, Dodatki, Kolacje, Lunchboxy, Lunche, Przekąski, Sałatki
Smaki Słone
Servings 2
Calories 953 kcal

Equipment

  • piec
  • garnek

Ingredients
  

Ciecierzyca

  • 1 słik ciecierzycy 400g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki płaskie łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Dodatki

  • 2 szt batatów dużych
  • 1 brokuł

Instructions
 

  • Ciecierzycę odlej z zalewy
  • Bardzo dobrze przelej zimna wodą
  • Osusz papierowym ręcznikiem bardzo delikatnie
  • Wrzuć do miski
  • Dodaj sól, chili, kurkumę, oliwę i paprykę
  • Bardzo dokładnie wymieszaj
  • Na blasze rozłóż papier do pieczenia
  • Wyłóż wymieszaną ciecierzycę
  • Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopni 30 minut, mieszając w trakcie 2 razy
  • Jeśli masz piekarnik dwupopoziomowy, to najpierw upiecz ciecierzycę, a potem bataty
  • Bataty obierz i pokrój na frytki
  • W misce skrop oliwą i tymiankiem - wymieszaj
  • Piecz w 220 stopni ok 20 minu
  • Brokuł ugotuj w mocno osolonej wodzie ok 3-5 minut
  • Po odcedzeniu przelej zimna wodą

Video

Keyword bataty, bez mięsa, ciecierzyca, jesienna porcja zdrowia, mix smaków, turbo żarcie