
Zupa krem z brokuła i szpinaku

Jesienią chętniej sięgam po gorące zupy i gęste kremy.
Kremy to szybkie i pełne witamin dania które można przygotować bardzo szybko, a dodskonale rozgrzewają nasze ciała. Odpowiednie dodatki typu czosnek, imbir czy chili jeszcze potęgują uczucie ciepła. Dziś moja propozycja to właśnie taki sycący krem z brokuła, gdzie znajdziecie mnóstwo warzyw, czosnek, cebulę i pyszne ziarna słonecznika. Wystraczy pół godzinki i zapewniam, że zjecie treściwą zupę. A wykonanie jest tak proste, że każdy poradzi sobie z nią bez problemu!
Jeśli chcecie przełamać „nudę” w klasycznym kremie z brokułów, dodajcie do niego:
- sera pleśniowego
- pieczoną ciecierzycę zamiast ziarem słonecznika (przepis TUTAJ)
- Odrobinę papryczki chili lub wędzonej papryki w zależności od preferencji
- Orzechy nerkowca zblenduj razem z zupą a otrzymasz jej orzechowy smak – do ozdoby urzyj szczypiorku
A teraz już Wam udostępniam najprostrzą, a zarazem przepyszną wersję zupy krem z brokuła i szpinaku
Przepis na zupę krem z brokuła i szpinaku
Equipment
- garnek, blender
Ingredients
- 1 brokuł
- 1/2 cukinii
- 2 garści szpinaku
- 1/2 selera małego
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnki
- 1 mała pietruszka
- 10 cm pora
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3 łyżki ziarna słonecznika
- 1 łyżka parmezanu
Instructions
- W dużym garnku wstaw wode około 1/3
- Brokuł umyj, podziel na różyczki
- Ziemniaki obierz pokrój na części
- Cukinie umyj i pokrój w grube plastry
- Cebulę obierz i przekrój na pół
- Czosnek obierz ze skórki
- Selera i pietruszkę obierz
- Wszystkie warzywa wrzuć do granka
- Dodaj sól
- Gotuj do miękkości około 20 minut
- Na suchej patelni upraż słonecznik
- Po ugotowaniu warzywa zblenduj na gładko
- Podawaj ze słonecznikiem i serem parmezan
Najnowsze komentarze