Wybierz stronę

Zupa krem z brokuła i szpinaku

Zupa krem z brokuła i szpinaku

Jesienią chętniej sięgam po gorące zupy i gęste kremy.

Kremy to szybkie i pełne witamin dania które można przygotować bardzo szybko, a dodskonale rozgrzewają nasze ciała. Odpowiednie dodatki typu czosnek, imbir czy chili jeszcze potęgują uczucie ciepła. Dziś moja propozycja to właśnie taki sycący krem z brokuła, gdzie znajdziecie mnóstwo warzyw, czosnek, cebulę i pyszne ziarna słonecznika. Wystraczy pół godzinki i zapewniam, że zjecie treściwą zupę. A wykonanie jest tak proste, że każdy poradzi sobie z nią bez problemu!

Jeśli chcecie przełamać „nudę” w klasycznym kremie z brokułów, dodajcie do niego:

  1. sera pleśniowego
  2. pieczoną ciecierzycę zamiast ziarem słonecznika (przepis TUTAJ)
  3. Odrobinę papryczki chili lub wędzonej papryki w zależności od preferencji
  4. Orzechy nerkowca zblenduj razem z zupą a otrzymasz jej orzechowy smak – do ozdoby urzyj szczypiorku

A teraz już Wam udostępniam najprostrzą, a zarazem przepyszną wersję zupy krem z brokuła i szpinaku

Przepis na zupę krem z brokuła i szpinaku

Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
blendowanie 3 minutes
Total Time 33 minutes
Posiłek Dania główne, Kolacje, Zupy
Smaki Słone
Servings 4
Calories 170 kcal

Equipment

  • garnek, blender

Ingredients
  

  • 1 brokuł
  • 1/2 cukinii
  • 2 garści szpinaku
  • 1/2 selera małego
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnki
  • 1 mała pietruszka
  • 10 cm pora
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki ziarna słonecznika
  • 1 łyżka parmezanu

Instructions
 

  • W dużym garnku wstaw wode około 1/3
  • Brokuł umyj, podziel na różyczki
  • Ziemniaki obierz pokrój na części
  • Cukinie umyj i pokrój w grube plastry
  • Cebulę obierz i przekrój na pół
  • Czosnek obierz ze skórki
  • Selera i pietruszkę obierz
  • Wszystkie warzywa wrzuć do granka
  • Dodaj sól
  • Gotuj do miękkości około 20 minut
  • Na suchej patelni upraż słonecznik
  • Po ugotowaniu warzywa zblenduj na gładko
  • Podawaj ze słonecznikiem i serem parmezan
Keyword bez mięsa, jesienna porcja zdrowia, mix smaków, szybkie, turbo żarcie, warzywa sezonowe

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating