Wybierz stronę

Placki ziemniaczane z cukinią i wędzonym łososiem

Placki ziemniaczane z cukinią i wędzonym łososiem

Przyznaję…
Nie lubię trzeć, ale lubię jeść!

Chyba każdy ma swój ulubiony przepis na placki ziemniaczane. Jedni kochają chrupiące, inni delikatne i puszyste. Ja uwielbiam wszystkie smaki tego dania!


Placki ziemniaczane to zapach dzieciństwa, oczywiście bez warzyw ale za to z cukrem!
Dziś inna wersja, ale obecuję róznie pyszna!

Są chrupiące i mają wyrazisty smak! A dodanie do nich wędzonego łososia jeszcze mocniej podkreśla smak ziemniaka.

Opcjonalnie fajnie dodać seler czy kalerepkę 😊 Ale to już wg gustu…

Jakie ziemniaki wybrać?

Na placki najlepiej nadają się ziemniaki z większą zawartością skrobi, czyli ziemniaki typu B lub typu C. Ziemniaki typu B to kategoria ogólnoużytkowa – można ja wykorzystywać do zup, sałatek czy do pieczenia. Należą do niej m.in. takie odmiany jak Gala, Irga, Irys czy Ignacy. Typ C to ziemniaki z największą zawartością skrobi, o charakterystycznym, sypkim, mączystym miąższu. Do bardziej popularnych odmian należą np. Omega, Jurata czy Bryza.

Jak to zrobić by placki były chrupiące?

Są dwie rzeczy które decydują o tym czy placki wyjdą nam chrupiące:

  • Po pierwsze należy je smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym!
  • A po drugie nie dokładaj zbyt dużej ilości mąki, bo to ona powoduje, że placki stają sie gumowate!

Teraz do dzieła!

Przepis na placki ziemniaczane z cukinią

Prep Time 20 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 30 minutes
Posiłek Dania główne, Kolacje, Lunchboxy, Lunche
Smaki Słone
Servings 2
Calories 697 kcal

Equipment

  • patelnia

Ingredients
  

  • 8 ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 50 g łososia wędzonego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Instructions
 

  • Cukinie umyj i razem ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  • Posól i odstaw do czasu starcia ziemniaków
  • Ziemniaki i marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj także na tarce o grubych oczkach
  • Cukinie odcedź i połącz razem z ziemniakami
  • Czosnek i cebulę zetrzyj na tarce o drobniejszych oczkach
  • Zieloną pietruszkę pokrój i dodaj do warzyw
  • Dodaj przyprawy i jajka
  • Wsyp mąkę ziemniaczana i kukurydzianą
  • Wszystko dobrze wymieszaj
  • Podgrzej olej na patelni bardzo mocno (nie spal)
  • Kładź dużą łyżką wymieszaną masę
  • Smaż na złty kolor z obu stron
  • Łososia podziel na kawałki i układaj na placuszkach
  • Polej odrobina jogurtu
  • Posyp grubo mielonym pieprzem

Video

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating