
Placki ziemniaczane z cukinią i wędzonym łososiem

Przyznaję…
Nie lubię trzeć, ale lubię jeść!
Chyba każdy ma swój ulubiony przepis na placki ziemniaczane. Jedni kochają chrupiące, inni delikatne i puszyste. Ja uwielbiam wszystkie smaki tego dania!
Placki ziemniaczane to zapach dzieciństwa, oczywiście bez warzyw ale za to z cukrem!
Dziś inna wersja, ale obecuję róznie pyszna!
Są chrupiące i mają wyrazisty smak! A dodanie do nich wędzonego łososia jeszcze mocniej podkreśla smak ziemniaka.
Opcjonalnie fajnie dodać seler czy kalerepkę 😊 Ale to już wg gustu…
Jakie ziemniaki wybrać?
Na placki najlepiej nadają się ziemniaki z większą zawartością skrobi, czyli ziemniaki typu B lub typu C. Ziemniaki typu B to kategoria ogólnoużytkowa – można ja wykorzystywać do zup, sałatek czy do pieczenia. Należą do niej m.in. takie odmiany jak Gala, Irga, Irys czy Ignacy. Typ C to ziemniaki z największą zawartością skrobi, o charakterystycznym, sypkim, mączystym miąższu. Do bardziej popularnych odmian należą np. Omega, Jurata czy Bryza.
Jak to zrobić by placki były chrupiące?
Są dwie rzeczy które decydują o tym czy placki wyjdą nam chrupiące:
- Po pierwsze należy je smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym!
- A po drugie nie dokładaj zbyt dużej ilości mąki, bo to ona powoduje, że placki stają sie gumowate!
Teraz do dzieła!
Przepis na placki ziemniaczane z cukinią
Equipment
- patelnia
Ingredients
- 8 ziemniaków
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka soli
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki kminku
- pęczek zielonej pietruszki
- 50 g łososia wędzonego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Instructions
- Cukinie umyj i razem ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach
- Posól i odstaw do czasu starcia ziemniaków
- Ziemniaki i marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj także na tarce o grubych oczkach
- Cukinie odcedź i połącz razem z ziemniakami
- Czosnek i cebulę zetrzyj na tarce o drobniejszych oczkach
- Zieloną pietruszkę pokrój i dodaj do warzyw
- Dodaj przyprawy i jajka
- Wsyp mąkę ziemniaczana i kukurydzianą
- Wszystko dobrze wymieszaj
- Podgrzej olej na patelni bardzo mocno (nie spal)
- Kładź dużą łyżką wymieszaną masę
- Smaż na złty kolor z obu stron
- Łososia podziel na kawałki i układaj na placuszkach
- Polej odrobina jogurtu
- Posyp grubo mielonym pieprzem
Najnowsze komentarze