Go Back

Przepis na placki ziemniaczane z cukinią

Prep Time 20 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 30 minutes
Posiłek Dania główne, Kolacje, Lunchboxy, Lunche
Smaki Słone
Servings 2
Calories 697 kcal

Equipment

  • patelnia

Ingredients
  

  • 8 ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 50 g łososia wędzonego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Instructions
 

  • Cukinie umyj i razem ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  • Posól i odstaw do czasu starcia ziemniaków
  • Ziemniaki i marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj także na tarce o grubych oczkach
  • Cukinie odcedź i połącz razem z ziemniakami
  • Czosnek i cebulę zetrzyj na tarce o drobniejszych oczkach
  • Zieloną pietruszkę pokrój i dodaj do warzyw
  • Dodaj przyprawy i jajka
  • Wsyp mąkę ziemniaczana i kukurydzianą
  • Wszystko dobrze wymieszaj
  • Podgrzej olej na patelni bardzo mocno (nie spal)
  • Kładź dużą łyżką wymieszaną masę
  • Smaż na złty kolor z obu stron
  • Łososia podziel na kawałki i układaj na placuszkach
  • Polej odrobina jogurtu
  • Posyp grubo mielonym pieprzem

Video