Wybierz stronę

Sernik dyniowy z wiśniami

Sernik dyniowy z wiśniami

Takiego sernika jeszcze NIE JEDLIŚCIE!

Lekki jak puszek, z nutką pomarańczy, wilgotny sernik z dodatkiem puree z dyni rozpływa się w ustach…
Puree z dyni dodaje pięknego koloru…
I można to warzywo przemycić największym przeciwnikom 🙂

Jaka dynia najlepsza?

Według mnie najlepszy, a zarazem najładniejszy sernik wychodzi z dodatkiem dyni hokkaido, co nie znaczy, że nie można go przygotować z inną dynią. Z hokkaido sernik ma piękną pomarańczową barwę i jest bardzo aromatyczny.

Dynia hokkaido – właściwości

  • Jest bogatym źródłem beta-karotenu, witamin A, E i C oraz minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas i żelazo), przez co korzystnie wpływa na wygląd skóry, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia wzrok, zapobiega krzywicy u dzieci i ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.
  • Zawiera w 100 g ponad 1 g błonnika i tylko 35 kcal
  • Reguluje przemianę materii, regeneruje błonę śluzowa przewodu pokarmowego, działa oczyszczająco i odkwaszająco na organizm oraz przeciwdziała zaparciom.
  •  Wspomaga leczenie trzustki, śledziony i żołądka.
  • Soki i przeciery z tej odmiany dyni są stosowane w leczeniu schorzeń nerek i układu krążenia, stymulują wydzielanie żółci i wzmacniają układ odpornościowy.
  • Soki z surowej dyni i pestki dyni Hokkaido są świetnym środkiem przeciwpasożytniczym

A jakie są zasady idealnego sernika?


1. Piana ma być UBITA a nie DOBITA!
2. Mieszaj pianę z białek najdelikatniej i najkrócej !
3. Zostaw sernik w piecu do ostygnięcia!

Obiecuję warto czekać!

Przepis na sernik dyniowy z wiśniami i kawałkami czekolady

Prep Time 10 minutes
Cook Time 45 minutes
1 hour 30 minutes
Total Time 2 hours 25 minutes
Posiłek ciasta, Desery, Lunchboxy
Smaki Słodkie
Servings 8
Calories 106 kcal

Equipment

  • kuchenka, blender

Ingredients
  

  • 500 gram sera białego chudego
  • 5 łyżek erytrytolu
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 350 g puree z dyni
  • 1 bydyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 pomarańcza
  • 2 garście wiśni
  • 3 kostki czekolady (opcjonalnie)

Instructions
 

  • Białka oddziel od żółtek
  • Do zółtek dodaj puree z dyni, mąkę, erytrytol, budyń (proszek) i biały ser
  • Wszystko dokłądnie zblenduj, ale nie za długo tyle ile potrzeba by wymieszać składniki
  • Białka ubij na sztywno, pamiętaj by piana nie była za sztywna (krótko tyle ile trzeba by odwrócić naczynie)
  • Dodaj lekko i krótko mieszająć do masy z żółtek
  • tortownicę (u mnie 18cm) wyłóż papierem
  • wlej ciasto
  • na wierzch ułóż mrożone wiśnie i kawałeczki czekolady
  • Piecz w piecu 45-50 minut
  • Zostaw koniecznie do ostygnięcia w piecu!

Video

Keyword lekki jak puszek, niepowtarzalny smak, sernik dyniowy

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating