
Sernik dyniowy z wiśniami

Takiego sernika jeszcze NIE JEDLIŚCIE!
Lekki jak puszek, z nutką pomarańczy, wilgotny sernik z dodatkiem puree z dyni rozpływa się w ustach…
Puree z dyni dodaje pięknego koloru…
I można to warzywo przemycić największym przeciwnikom 🙂
Jaka dynia najlepsza?
Według mnie najlepszy, a zarazem najładniejszy sernik wychodzi z dodatkiem dyni hokkaido, co nie znaczy, że nie można go przygotować z inną dynią. Z hokkaido sernik ma piękną pomarańczową barwę i jest bardzo aromatyczny.
Dynia hokkaido – właściwości
- Jest bogatym źródłem beta-karotenu, witamin A, E i C oraz minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas i żelazo), przez co korzystnie wpływa na wygląd skóry, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia wzrok, zapobiega krzywicy u dzieci i ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.
- Zawiera w 100 g ponad 1 g błonnika i tylko 35 kcal
- Reguluje przemianę materii, regeneruje błonę śluzowa przewodu pokarmowego, działa oczyszczająco i odkwaszająco na organizm oraz przeciwdziała zaparciom.
- Wspomaga leczenie trzustki, śledziony i żołądka.
- Soki i przeciery z tej odmiany dyni są stosowane w leczeniu schorzeń nerek i układu krążenia, stymulują wydzielanie żółci i wzmacniają układ odpornościowy.
- Soki z surowej dyni i pestki dyni Hokkaido są świetnym środkiem przeciwpasożytniczym
A jakie są zasady idealnego sernika?
1. Piana ma być UBITA a nie DOBITA!
2. Mieszaj pianę z białek najdelikatniej i najkrócej !
3. Zostaw sernik w piecu do ostygnięcia!
Obiecuję warto czekać!
Przepis na sernik dyniowy z wiśniami i kawałkami czekolady
Equipment
- kuchenka, blender
Ingredients
- 500 gram sera białego chudego
- 5 łyżek erytrytolu
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 350 g puree z dyni
- 1 bydyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 pomarańcza
- 2 garście wiśni
- 3 kostki czekolady (opcjonalnie)
Instructions
- Białka oddziel od żółtek
- Do zółtek dodaj puree z dyni, mąkę, erytrytol, budyń (proszek) i biały ser
- Wszystko dokłądnie zblenduj, ale nie za długo tyle ile potrzeba by wymieszać składniki
- Białka ubij na sztywno, pamiętaj by piana nie była za sztywna (krótko tyle ile trzeba by odwrócić naczynie)
- Dodaj lekko i krótko mieszająć do masy z żółtek
- tortownicę (u mnie 18cm) wyłóż papierem
- wlej ciasto
- na wierzch ułóż mrożone wiśnie i kawałeczki czekolady
- Piecz w piecu 45-50 minut
- Zostaw koniecznie do ostygnięcia w piecu!
Najnowsze komentarze