Go Back

Przepis na sernik dyniowy z wiśniami i kawałkami czekolady

Prep Time 10 minutes
Cook Time 45 minutes
1 hour 30 minutes
Total Time 2 hours 25 minutes
Posiłek ciasta, Desery, Lunchboxy
Smaki Słodkie
Servings 8
Calories 106 kcal

Equipment

  • kuchenka, blender

Ingredients
  

  • 500 gram sera białego chudego
  • 5 łyżek erytrytolu
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 350 g puree z dyni
  • 1 bydyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 pomarańcza
  • 2 garście wiśni
  • 3 kostki czekolady (opcjonalnie)

Instructions
 

  • Białka oddziel od żółtek
  • Do zółtek dodaj puree z dyni, mąkę, erytrytol, budyń (proszek) i biały ser
  • Wszystko dokłądnie zblenduj, ale nie za długo tyle ile potrzeba by wymieszać składniki
  • Białka ubij na sztywno, pamiętaj by piana nie była za sztywna (krótko tyle ile trzeba by odwrócić naczynie)
  • Dodaj lekko i krótko mieszająć do masy z żółtek
  • tortownicę (u mnie 18cm) wyłóż papierem
  • wlej ciasto
  • na wierzch ułóż mrożone wiśnie i kawałeczki czekolady
  • Piecz w piecu 45-50 minut
  • Zostaw koniecznie do ostygnięcia w piecu!

Video

Keyword lekki jak puszek, niepowtarzalny smak, sernik dyniowy