Wybierz stronę

Pudding czekoladowy z tapioki z mango

Pudding czekoladowy  z tapioki z mango

Tapioka – co to takiego?

Tapioka charakteryzuje się całkiem dużym potencjałem kulinarnym. To m.in. z tego powodu jej popularność stale wzrasta. Podobnie jak tofu, cechą szczególną tapioki jest jej neutralny smak, dzięki czemu łatwo przejmuje inne smaki i świetnie uzupełnia desery lub będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Kulki lub płatki z tapioki pęcznieją w trakcie gotowania i stają się przezroczyste.

Czym jest tapioka?

Pozyskiwana z manioku tapioka to nic innego jak kasza. Jest to mączka, produkt skrobiowy, który powstaje po zmieleniu bulw tropikalnego manioku.

Zalety

Jest hipoalergiczna, a w jej składzie znajduje się lekkostrawne białko i węglowodany. Nie zawiera również glutenu, przez co tapioka jest idealnym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu. Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, jest lekkostrawna, więc łatwo przyswajalna prze organizm. Ze względu na zawartość skrobi opornej, tapioka wpływa na regulację poziomu cukru we krwi – jest więc polecana osobom z cukrzycą typu 2. Za sprawą skrobi opornej tapioka sprawdza się też w przypadku osób borykających się z problemami trawiennymi i schorzeniami układu pokarmowego: wrzodami żołądka, wrzodziejącym zapaleniem jelit grubego,
chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Jakie ma wartości odżycze?

Tapioka zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dzięki którym wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. W tapioce znajdują się między innymi witaminy B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń czy żelazo.

Witamina B1 (tiamina)
Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz mięśniowego.

Witamina B2 (ryboflawina)
Warunkuje prawidłowe procesy widzenia, jest niezbędna do wydzielania kortyzolu, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, wspiera pracę układu nerwowego.

Witamina B6
Kontroluje ważne enzymy odpowiedzialne za przebieg kluczowych procesów biochemicznych w organizmie.

Witamina C
Reguluje proces pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych, przyspiesza gojenie ran, spowalnia starzenie skóry, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu.

Witamina PP
Jest składnikiem enzymów biorących udział w przemianach cukrów, aminokwasów i tłuszczów, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych ciałek i poprawia ukrwienie skóry.

Cynk
Występuje w strukturze około 200 różnych enzymów. Ma istotny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Fosfor

Od odpowiedniego poziomu fosforu w organizmie zależy stan naszych zębów oraz kości. W mniejszych ilościach fosfor jest magazynowany także w mięśniach i tkankach.

Magnez
Nazywany pierwiastkiem życia, bierze udział w około 300 procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Wspiera pracę układu odpornościowego, nerwowego i mięśniowego, uczestniczy w budowie kości i zębów oraz zmniejsza ryzyko chorób serca czy nadciśnienia tętniczego.

Potas
To elektrolit, dzięki któremu komórki organizmu mogą przekazywać między sobą impulsy elektryczne. Ponadto pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi i napięcie mięśni.

Wapń
Pełni jedną z ważniejszych funkcji w procesie mineralizacji tkanki kostnej, bierze udział w skurczu mięśni i przewodzeniu informacji do komórek, wpływa na prawidłowe działanie wielu enzymów oraz krzepnięcie krwi.

Żelazo
Wchodzi w skład związków transportujących tlen z płuc do tkanek, a ponadto jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania enzymów komórkowych.

Wady

Posiada wysoki indeks glikemiczny dlatego też diabetycy powinni unikać jej spożywania.

Czy tylko jest używana w kuchni?

Wbrew pozorom tapioka nie jest wykorzystywana wyłącznie w kuchni – może ona również stanowić składnik kosmetyków do pielęgnacji ciała. Można ją też znaleźć w kremach ochronnych do skóry zaczerwienionej, podrażnionej i narażonej na otarcia. Skrobia z tapioki bywa także stosowana do produkcji suplementów diety i preparatów witaminowych.

Najpopularniejsze w kuchni są desery z tapioki. Puding w połaczeniu z czekolada czy wiórkami kokosowymi stanowi pyszne drugie śniadanie lub deser. I dziś mam dla Was taką propozycję puddingu czekoladowego z tapioki, ale tym razem z dodatkiem musu z mango i kaki.

Przepis na tapiokę czekoladową z mango

Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
1 hour
Total Time 1 hour 40 minutes
Posiłek Desery, Kolacje, Lunchboxy, Lunche, Śniadania
Smaki Słodkie
Servings 1
Calories 419 kcal

Ingredients
  

  • 1/ szklanki tapioki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 1/2 mango
  • 1/2 kaki

Instructions
 

  • do garnka wsyp tapiokę, wlej melko i wodę
  • Dodaj słodzidło, czekolade i kakao
  • Podgrzewaj na średnim ogniu do zagotowania często mieszając
  • Kiedy całość zacznie się gotować, zmniejsz ogień na minimalny i podgrzewaj przez ok. 25-30 minut.
  • Mieszaj co kilka minut, żeby kulki tapioki nie przykleiły się do dna garnka
  • Po tym czasie wyłącz ogień i zostaw garnek na kuchni
  • Tapioka po ok. 1 godzinie wchłonie resztę mleka, a kulki zrobią się zupełnie przezroczyste.
  • Z mango i kaki zrobiłam mus
  • Do szklanki nałóż porcję puddingu
  • Na niego wlej mus
  • Na wierzch włóż łyżkę puddingu
  • Połóż kawałki mango i migdał
Keyword deser, kaki, mango, tapioka

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating