
Pudding czekoladowy z tapioki z mango

Tapioka – co to takiego?
Tapioka charakteryzuje się całkiem dużym potencjałem kulinarnym. To m.in. z tego powodu jej popularność stale wzrasta. Podobnie jak tofu, cechą szczególną tapioki jest jej neutralny smak, dzięki czemu łatwo przejmuje inne smaki i świetnie uzupełnia desery lub będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Kulki lub płatki z tapioki pęcznieją w trakcie gotowania i stają się przezroczyste.
Czym jest tapioka?
Pozyskiwana z manioku tapioka to nic innego jak kasza. Jest to mączka, produkt skrobiowy, który powstaje po zmieleniu bulw tropikalnego manioku.
Zalety
Jest hipoalergiczna, a w jej składzie znajduje się lekkostrawne białko i węglowodany. Nie zawiera również glutenu, przez co tapioka jest idealnym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu. Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, jest lekkostrawna, więc łatwo przyswajalna prze organizm. Ze względu na zawartość skrobi opornej, tapioka wpływa na regulację poziomu cukru we krwi – jest więc polecana osobom z cukrzycą typu 2. Za sprawą skrobi opornej tapioka sprawdza się też w przypadku osób borykających się z problemami trawiennymi i schorzeniami układu pokarmowego: wrzodami żołądka, wrzodziejącym zapaleniem jelit grubego,
chorobą Leśniowskiego-Crohna.
Jakie ma wartości odżycze?
Tapioka zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dzięki którym wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. W tapioce znajdują się między innymi witaminy B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń czy żelazo.
Witamina B1 (tiamina)
Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz mięśniowego.
Witamina B2 (ryboflawina)
Warunkuje prawidłowe procesy widzenia, jest niezbędna do wydzielania kortyzolu, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, wspiera pracę układu nerwowego.
Witamina B6
Kontroluje ważne enzymy odpowiedzialne za przebieg kluczowych procesów biochemicznych w organizmie.
Witamina C
Reguluje proces pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych, przyspiesza gojenie ran, spowalnia starzenie skóry, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu.
Witamina PP
Jest składnikiem enzymów biorących udział w przemianach cukrów, aminokwasów i tłuszczów, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych ciałek i poprawia ukrwienie skóry.
Cynk
Występuje w strukturze około 200 różnych enzymów. Ma istotny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Fosfor
Od odpowiedniego poziomu fosforu w organizmie zależy stan naszych zębów oraz kości. W mniejszych ilościach fosfor jest magazynowany także w mięśniach i tkankach.
Magnez
Nazywany pierwiastkiem życia, bierze udział w około 300 procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Wspiera pracę układu odpornościowego, nerwowego i mięśniowego, uczestniczy w budowie kości i zębów oraz zmniejsza ryzyko chorób serca czy nadciśnienia tętniczego.
Potas
To elektrolit, dzięki któremu komórki organizmu mogą przekazywać między sobą impulsy elektryczne. Ponadto pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi i napięcie mięśni.
Wapń
Pełni jedną z ważniejszych funkcji w procesie mineralizacji tkanki kostnej, bierze udział w skurczu mięśni i przewodzeniu informacji do komórek, wpływa na prawidłowe działanie wielu enzymów oraz krzepnięcie krwi.
Żelazo
Wchodzi w skład związków transportujących tlen z płuc do tkanek, a ponadto jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania enzymów komórkowych.
Wady
Posiada wysoki indeks glikemiczny dlatego też diabetycy powinni unikać jej spożywania.
Czy tylko jest używana w kuchni?
Wbrew pozorom tapioka nie jest wykorzystywana wyłącznie w kuchni – może ona również stanowić składnik kosmetyków do pielęgnacji ciała. Można ją też znaleźć w kremach ochronnych do skóry zaczerwienionej, podrażnionej i narażonej na otarcia. Skrobia z tapioki bywa także stosowana do produkcji suplementów diety i preparatów witaminowych.
Najpopularniejsze w kuchni są desery z tapioki. Puding w połaczeniu z czekolada czy wiórkami kokosowymi stanowi pyszne drugie śniadanie lub deser. I dziś mam dla Was taką propozycję puddingu czekoladowego z tapioki, ale tym razem z dodatkiem musu z mango i kaki.
Przepis na tapiokę czekoladową z mango
Ingredients
- 1/ szklanki tapioki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 3 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka kakao
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 1/2 mango
- 1/2 kaki
Instructions
- do garnka wsyp tapiokę, wlej melko i wodę
- Dodaj słodzidło, czekolade i kakao
- Podgrzewaj na średnim ogniu do zagotowania często mieszając
- Kiedy całość zacznie się gotować, zmniejsz ogień na minimalny i podgrzewaj przez ok. 25-30 minut.
- Mieszaj co kilka minut, żeby kulki tapioki nie przykleiły się do dna garnka
- Po tym czasie wyłącz ogień i zostaw garnek na kuchni
- Tapioka po ok. 1 godzinie wchłonie resztę mleka, a kulki zrobią się zupełnie przezroczyste.
- Z mango i kaki zrobiłam mus
- Do szklanki nałóż porcję puddingu
- Na niego wlej mus
- Na wierzch włóż łyżkę puddingu
- Połóż kawałki mango i migdał
Najnowsze komentarze