
Brownie z buraka polane gorzką czekolada z dodatkiem owoców granatu

BURAK DO KAWY? 🤔
Jasne, czemu nie?
Wiele osób dziwi się, że można zrobić ciasto do kawki z … warzywa! Tak można i to jakie? Jestem fanka brownie i robiłam już chyba z możliwie każdym warzywem. Była cukinia, marchewka, ciecierzyca, fasola, batat, pomidor… Dziś czas pokazac Wam jak smakuje ciasto z buraka! Bo burak to nie tylko barszczyk i ćwikła!
Nie wiem nawet jak opisac Wam ten smak…
✔️Wilgotne…
✔️Delikatne…
✔️Idealnie słodkie…
OSZALEJESZ 😈
Co to jest brownie?
Brownie to ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru wypieku. Ciasto przygotowuje się w oryginalnej wersji z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Pierwsze opublikowane przepisy pochodzą z 1904. Podobno powstało zupełnie przez przypadek, przez zwykłą ludzką pomyłkę. Opowieść głosi, że pewna amerykańska gospodyni zapomniała o dodaniu proszku do pieczenia do ciasta czekoladowego. Mimo że wyjęła z piekarnika zupełnie płaski wypiek, postanowiła jednak podać je gościom. Jak łatwo się domyślić, nietypowe danie bardzo przypadło im do gustu. Wiadomość o nowym cieście rozpowszechniła się pocztą pantoflową po kraju w błyskawicznym tempie.
Jednym z atutów brownie jest bardzo szybki czas jego przygotowania. Podobno nie da się go zepsuć, więc mogą je przyrządzać nawet osoby z niewielkim doświadczeniem kulinarnym. Po skompletowaniu wszystkich potrzebnych składników wystarczy je ze sobą zmiksować, a następnie zapiec.
U nas najczęściej w formie bardziej dietetycznej bez dodatku cukru i masła oraz zwykłej mąki. To moje zasady w kuchni, których się trzymam na codzień. Stąd moja wersja tego rarytasu. A jemy najczęsciej na drugie śniadanie, bo można zabrać ze soba do pracy abo na uczelnię.
Nie umiesz piec? To ciasto jest właśnie dla Ciebie!
Spójrz i piecz!
Przepis na brownie z buraka z czekolada i owocami
Ingredients
- 400 g buraków ugotowanych
- 2 łyżki kakao
- 1 garść daktyli
- 1 garść suszonych śliwek
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka
- garść borówek
- garść owoców granatu
Instructions
- Buraki uotuj do miękkości
- Ostudź i obierz ze skórki
- Zetrzyj na grubej tarce (możesz pominąć ten krok, ale mam wrażenie, że wtedy mocniej czuc buraka – lubie jak go nie czuć)
- Oddziel białka od żółtek
- Do buraków dodaj mąkę, suszone śliwki i daktyle, sodę, cynamon, zółtka i olej kokosowy
- Wszystko blenduj jak najkrócej, ale ważne by wszystko się wymieszało dobrze
- Białka ubij na sztywno
- Dodaj do ciasta bardzo delikatnie i krótko wymieszaj
- Tortownicę 20cm wyłóż papierem (ja moczę w wodzie wtedy łatwo się poddaje)
- Wlej masę
- Piecz 45 minut w 180 stopni
- Po upieczeniu rozpuść czekoladę w kilku łyżkach mleka (zależne jaką masz czekoaldę, ma byc płynna konsystencja)
- Polej ciasto
- posyp borówkami i ziarnami granatu (jak obrac granata bez schlapania całej kuchni znajdziesz TUTAJ)
Super przepis, przyznam się , ze próbowałam już wielu przepisow na brownie z buraków i do tej pory próbowałam dalej , bo poprzednie nie podchodziły mi smakowo i konsystencja a ten Twój przepis jest cudowny, pyszny , słodki i ta pyszna dekoracja , cudo, serniczek kokosowy tez pyszny. Czasem wiele przepisow trzeba przetestować aby znaleść ten idealny. To brownie zostanie u mnie już na stałe , koniec testowania. Dziekuje😁💕
Bardzo miło słyszeć te słowa! Ciesze się, że smakowało! Spóbujcie też innych szybkich przepisów 🙂