
Zimowa ostra zupa z warzywami i mielonym mięsem

Będzie dziś ostroooo 🌶️🌶️🌶️
Dawno nie robiona przeze mnie ostra zupa‼️ Zupa z mięsem mielonym, ziołami prowansalskimi i czosnkiem niedźwiedzim…
Doskonała na zimowe dni, bo grzeje niesamowicie. Do tego ten zbiór ziół i ich obłędny zapach…
Gorąca, gęsta i sycąca – właśnie taka powinna być zimowa zupa. I taka właśnie jest ta zupa…
Znasz to miłe ciepło rozchodzące się po całym ciele podczas jedzenia gorącego posiłku, gdy przemarzłaś? Właśnie o to chodzi w przypadku rozgrzewających zup!
Zupa rozgrzewająca – najlepsza na zimę
Zimowa zupa nie tylko ma rozgrzać, ale też dostarczyć nam porcję wartościowych warzyw. Co rozgrzewa w zupach? Na pewno ich temperatura, ale też przyprawy, np. curry czy imbir, chilii czy czosnek niedźwiedzi. Ale ważny jest również dodatek dającego energię białka, np. roślin strączkowych (fasola, soczewica) albo mięsa.
I ten dodatek czosnku niedźwiedziego!
Odkrycie tej zimy, dla mnie idealne! Lubię czosnek zwykły, ale niestety jego ostry odór powoduje, że nie mogę sobie pozwolić na jedzenie dużych ilości na co dzień. Na tomiast czosnek niedźwiedzi skradł moje serce! O jego superlatywach, właścieowściach poczytaj TUTAJ
DLATEGO TA ZUPA JEST WŁAŚNIE IDEALNA!
Przepis na ostrą, sycącą zupę z fasolą, warzywami i mięsem mielonym
Ingredients
- 1 kg mięsa mielonego z indyka (może być kżde inne jakie lubisz
- 800 g ziemniaków
- 2 marchewki
- cenula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pietruszka biała
- kawałek selera
- 2 papryki najlepiej w różnych kolorach
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy do mielonego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczka chilii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
Instructions
- To dużego garnka wlej 2,5 l wody (to ma być pół garnka)
- Ziemniaki obierz i pokrój w kosteczkę
- Wrzuć do osolonej wody i gotuj
- Warzywa obierz i zetrzyj na grubej tarce
- Czosnek posiekaj drobno
- Cebule pokroj w drobną kosteczkę
- Paprykę pokrój w grubszą kostkę
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju
- Smaż czosnek, cebulę i warzywa
- Dodaj do ziemniaków
- Na tej samej patelni przesmąz paprykę
- Dodaj do zupy
- Wszystko gotuj do miękkości
- Mięso mielone wymieszaj z solą i pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i jajkiem
- Fasolę dodaj do zupy
- Rób jak najdrobniejsze kotleciki i wrzucaj delikatnie do zupy
- Poczekaj chwilę by się w niej "zagrzały" (zmienią barwę)
- Dodaj zioła, czosnek niedzwidzi, chilii i paprykę do własnego smaku
- Na koniec mozesz dodać 2 łyżki koncentratu
- Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, wyłącz i zotaw niech si8ę przegryzie
- Najlepiej ugotuj rano
Najnowsze komentarze