Go Back

Przepis na ostrą, sycącą zupę z fasolą, warzywami i mięsem mielonym

Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour
Posiłek Dania główne, Kolacje, Lunchboxy, Zupy
Smaki Słone
Servings 8

Ingredients
  

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka (może być kżde inne jakie lubisz
  • 800 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • cenula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka biała
  • kawałek selera
  • 2 papryki najlepiej w różnych kolorach
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do mielonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczka chilii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

Instructions
 

  • To dużego garnka wlej 2,5 l wody (to ma być pół garnka)
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kosteczkę
  • Wrzuć do osolonej wody i gotuj
  • Warzywa obierz i zetrzyj na grubej tarce
  • Czosnek posiekaj drobno
  • Cebule pokroj w drobną kosteczkę
  • Paprykę pokrój w grubszą kostkę
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju
  • Smaż czosnek, cebulę i warzywa
  • Dodaj do ziemniaków
  • Na tej samej patelni przesmąz paprykę
  • Dodaj do zupy
  • Wszystko gotuj do miękkości
  • Mięso mielone wymieszaj z solą i pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i jajkiem
  • Fasolę dodaj do zupy
  • Rób jak najdrobniejsze kotleciki i wrzucaj delikatnie do zupy
  • Poczekaj chwilę by się w niej "zagrzały" (zmienią barwę)
  • Dodaj zioła, czosnek niedzwidzi, chilii i paprykę do własnego smaku
  • Na koniec mozesz dodać 2 łyżki koncentratu
  • Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, wyłącz i zotaw niech si8ę przegryzie
  • Najlepiej ugotuj rano
Keyword czosnek niedźwiedzi, mięso mielone, ostra zupa, papryka, zioła