Wybierz stronę

Placuszki otrębowe z borówkami

Placuszki otrębowe z borówkami

Często niedoceniane, a jakże zdrowe i pomocne jako dodatek do jogurtów, zup czy fit-ciasteczek, ale również można po nie sięgać jak po przekąskę. Dziś serwuję właśnie takie placuszki otrębowe. Dodatki można dodawać według własnego uznania, u mnie dziś rządzą borówki i ananas. ŚWIETNE POŁACZENIE! Ale zanim przepis to…

Czym właściwie są otręby?

Otręby są produktem ubocznym, który powstaje w wyniku przemiału zbóż pszenicy, owsu, żyta orkiszu. To, co nazywamy otrębami to zewnętrzna osłonka ziaren. Dawniej otręby były traktowane jako odpad przemiału, jednak okazało się, że to właśnie w osłonce znajdują się ogromne pokłady  błonnika pokarmowego, minerałów i witamin. Obecnie w sklepach i marketach można spotkać różne rodzaje otrąb, a najczęściej kupowane są otręby pszenne , owsiane, orkiszowe i żytnie. Otręby charakteryzują się właściwościami korzystnymi dla zdrowia, a każdy z rodzajów wyróżnia się nieco innymi wartościami. Ja najczęściej wybieram owsiane lub zytnie

Jakie są ich właściwości?

Najczęściej wymienianą zaletą otrąb jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę jelit i wspomaga pracę całego układu pokarmowego i trawiennego. Wśród korzyści spożywania otrąb wymienia się również ich wpływ na rozwój pożytecznej flory bakteryjnej i regulację poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu LDL. Spożywanie otrębów może się również przyczynić do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelit. Otręby wspomagająz powodzeniem diety odchudzające, bowiem korzystnie wpływają na przemianę materii. Są także bogatym źródłem witaminy B, a także magnezu, potasu czy cynku. Otręby są zdrowe, jednak nie powinno się ich zjadać w nadmiarze. Zaleca się, aby dziennie nie dostarczać organizmowi więcej niż 2-3 łyżki otrąb.

Otręby – przeciwwskazania do spożywania 

Pomimo tego, że spożywanie otrębów przynosi wiele korzyści dla zdrowia, tak jak w większości przypadków produktów spożywczych wskazany jest zdrowy umiar, a nie jadanie ich w nieograniczonej ilości.  

Otręby spożywane w nadmiarze mogą powodować występowanie biegunek, oprócz tego zbyt wysoka ilość błonnika w diecie może ograniczać wchłanianie składników odżywczych, np. żelaza, co jest informacją bardzo istotną dla osób cierpiących na anemię z powodu niedoboru tego składnika.  

Oprócz tego otręby nie powinny być stosowane w żywieniu osób, u których z powodów zdrowotnych należy ograniczyć spożycie błonnika. Przeciwwskazaniami do stosowania diet bogatych w błonnik pokarmowy są między innymi: stany zapalne, w szczególności żołądka, jelit, trzustki, dróg żółciowych, zaostrzenia choroby wrzodowej, stany pooperacyjne, szczególnie po operacjach na przewodzie pokarmowym.  

Jakie otręby są najzdrowsze? 

Które z tak wielu rodzajów wybrać? Tak naprawdę każdy rodzaj otrębów ma swoje zalety, o któych pisałam wyżej. Ale zależy tez o tego jakie macie smaki i potrzeby. Każdy może wybrać coś dla siebie.

Inne zastosowania otrębów 

Otręby znalazły zastosowanie nie tylko jako składnik potraw. Jednym z bardzo ciekawych i nieoczywistych zastosowań otrębów jest produkcja ekologicznych talerzy otrębowych oraz sztućców.  Naczynia jednorazowe z otrąb mogą być ciekawą alternatywą dla klasycznych talerzy czy sztućców z tworzyw sztucznych. Talerze z otrąb ulegają pełnej biodegradacji w zaledwie 30 dni, a do ich produkcji nie potrzeba dużych ilości wody.  Ciekawe prawda?

Czas na przepis!

Od razu mówię, że spokojnie można tez podzielić porcję na dwie części, wszytsko zależy od tego ile potrzebujesz. Ale ostrzegam, bo placuszki na prawdę wciągają! Są mega delikatne i rozpływają się w ustach. Pamiętaj by dobrze przypiekły się z jednej strony i delikatnie je obracaj. Można dodać ulubione masło orzechowe, czy jogurt naturalny i ulubione owoce. SMACZNEGO!

Przepis na placuszki otrębowe z borówkami

Prep Time 10 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 25 minutes
Posiłek Desery, Kolacje, Lunchboxy, Lunche, Śniadania
Smaki Słodkie
Servings 3
Calories 380 kcal

Equipment

  • patelnia

Ingredients
  

  • 2 duże jajka
  • 2 jabłka
  • 2 serki wiejskie
  • 200 ml jogurtu
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4-5 łyżki otrębów (kopiaste)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 300 g borówek
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Instructions
 

  • W misce wymieszaj łyżką jajka i jogurt
  • Dodaj jajka otręby i sodę – wszytsko wymieszaj
  • Jabłka obierz i zetrzyj na grubej tarce
  • Do masy dodaj serek i wymieszaj
  • Na koniec dodaj jabłka i borówki i delikatnie razem wymieszaj
  • Mocno rozgrzej patelnię z odrobina oleju kokosowego (można spryskać olejem w aerozolu lub rozsmarować pędzelkiem roztopiony olej)
  • Nakłądaj łyżką niewielkie placuszki
  • Smaż na średnim ogniu do ścięcia (u mnie na 10 piekłam na 6-7)
  • Podawaj ze świezymi borówkami i ulubionym innym owocem u mnie dziś ananas
  • Kawa do tego i smakuje wybornie :0
Keyword lunchbox, otręby, slodkie śniadanie

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

2 komentarze

  1. Marzenka

    Ja przepadlam mega❤️…juz miske wylizuje😈

    Odpowiedz
    • Beti

      Wylizuj, a jak masz za dużo to pakuj do mnie !

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating