
Ciasto kruche na bazie masła orzechowego ze śliwkami i kruszonką

Uwielbiam zapach cynamonu i przyznaje jestem cynamonowym maniakiem. Kawa musi byc obowiązkowo gorąca i z duża ilością cynamonu. Praktycznie wszytskie słodkie potrawy obsypuje cynamonem. A w ciastach to juz prawdziwy rarytas…
Jeśli jeszcze cynamon połączymy z masłem orzechowym i śliwkami to mieszanka staje się wybuchowa!
Co takiego ma w sobie cynamon?
Cynamon to popularna przyprawa produkowana z wysuszonej kory cynamonowca. Wyróżnia go brązowe zabarwienie, a dzięki zawartości olejku cynamonowego ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, delikatnie ostry smak i silny aromat.
Jest to jedna z podstawowych przypraw stosowanych w medycynie naturalnej, ale znalazł także zastosowanie zarówno w kuchni, jak i lecznictwie.
Jakie są jego właściwości?
Cynamon ma wiele właściwości zdrowotnych:
- wykazuje silne działanie dezynfekujące;
- działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego z powodzeniem możemy go przyjmować jako środek pomocniczy w leczeniu przeziębienia, grypy czy zakażeń dróg oddechowych.
- ma właściwości przeciwzapalne;
- zwiększa łaknienie dzięki olejkowi eterycznemu otrzymywanemu z cynamonu;
- opóźnia wystąpienie choroby Alzheimera i Parkinsona
- poprawia dopływ krwi do mózgu oraz ukrwienie wszystkich pozostałych narządów organizmu, co poprawia pamięć i koncentrację;
- ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że działa wspomagająco przy zwalczaniu wolnych rodników oraz opóźnia proces starzenia się organizmu;
- rozgrzewa – zawarty w maściach rozgrzewających stosowanych m.in. w bólach reumatycznych.
- obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi
- wspomaga krzepnięcie krwi;
- przynosi ulgę w czasie migreny – oczywiście jako środek wspomagający;
- łagodzi bóle stawów;
- działa przeciwnowotworowo – aldehyd cynamonowy – główny składnik cynamonu wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i pomaga w walce z rakiem jelita grubego;
- zwalcza mdłości (przy dłuższym stosowaniu), choć ma słabsze działanie niż imbir;
- jego zapach odpręża i relaksuje;
- wspomaga walkę z trądzikiem i likwiduje wypryski.
Cynamon – przeciwwskazania
Mimo licznych pozytywnych właściwości cynamonu powinny unikać osoby:
- ciepiące na choroby wrzodowe przewodu pokarmowego,
- ze skłonnościami do krwotoków,
- Także kobiety w ciąży powinny ograniczyć jego spożycie, gdyż nadmiar cynamonu może doprowadzić do przedwczesnego porodu.
Uffff dużo tego prawda?
Chyba dlatego go tak uwielbiam a Ty?
Dość tych wykładów, zapraszam na pyszne ciacho 🙂
Przepis na ciasto kruche z masła orzechowego ze śliwkami
Equipment
- piekarnik
Ingredients
Spód
- 150 g masła orzechowego
- 200 g maki owsianej
- 3 żółtka L
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 4 łyżki erytrytolu
Nadzienie
- 20 śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki mai ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
Kruszonka
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki erytrytolu
- 4 łyżki maki ryżowej
Instructions
- Wszystkie skłądniki na spód ciasta: masło orzechowe, żółtka, erytrytol, make i proszek fo pieczenia razem wymieszaj. Będzie gęste!
- Można lepić bezpośredniow foremce wyłożonej papierem do pieczenia (foremka ok 24cm)
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut
- Śliwki pokroić do garneczka
- Dolej wodę i gotuj na małyym ogniu około 3-5 minut az woda wyparuje
- Dodaj przyprawę, cynamon i mąkę i energicznie wymieszaj
- Przełóż owoce na upieczony spód
- Że skłądników na kruszonkę zagnieć ciasto i rwij na wyłożone śliwki
- Włóż do pieca na koljne 15 mint w 180 stopni
Najlepsze co może być, fajnie jak by takie Dania można było mieć w cateringu 😋😋😋 robię nie musisz namawiać
Nie namawiaj… Jeszcze mnie tu nie było – hahaha Ale kto wie, może kiedyś…