Wybierz stronę

Ciasto kruche na bazie masła orzechowego ze śliwkami i kruszonką

Ciasto kruche na bazie masła orzechowego ze śliwkami i kruszonką

Uwielbiam zapach cynamonu i przyznaje jestem cynamonowym maniakiem. Kawa musi byc obowiązkowo gorąca i z duża ilością cynamonu. Praktycznie wszytskie słodkie potrawy obsypuje cynamonem. A w ciastach to juz prawdziwy rarytas…

Jeśli jeszcze cynamon połączymy z masłem orzechowym i śliwkami to mieszanka staje się wybuchowa!

Co takiego ma w sobie cynamon?

Cynamon to popularna przyprawa produkowana z wysuszonej kory cynamonowca. Wyróżnia go brązowe zabarwienie, a dzięki zawartości olejku cynamonowego ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, delikatnie ostry smak i silny aromat. 

Jest to jedna z podstawowych przypraw stosowanych w medycynie naturalnej, ale znalazł także zastosowanie zarówno w kuchni, jak i lecznictwie. 

Jakie są jego właściwości?

Cynamon ma wiele właściwości zdrowotnych:

  • wykazuje silne działanie dezynfekujące;
  • działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego z powodzeniem możemy go przyjmować jako środek pomocniczy w leczeniu przeziębienia, grypy czy zakażeń dróg oddechowych.
  • ma właściwości przeciwzapalne;
  • zwiększa łaknienie dzięki olejkowi eterycznemu otrzymywanemu z cynamonu;
  • opóźnia wystąpienie choroby Alzheimera i Parkinsona
  • poprawia dopływ krwi do mózgu oraz ukrwienie wszystkich pozostałych narządów organizmu, co poprawia pamięć i koncentrację;
  • ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że działa wspomagająco przy zwalczaniu wolnych rodników oraz opóźnia proces starzenia się organizmu;
  • rozgrzewa – zawarty w maściach rozgrzewających stosowanych m.in. w bólach reumatycznych.
  • obniża poziom cukru  i cholesterolu we krwi 
  • wspomaga krzepnięcie krwi;
  • przynosi ulgę w czasie migreny – oczywiście jako środek wspomagający;
  • łagodzi bóle stawów;
  • działa przeciwnowotworowo – aldehyd cynamonowy – główny składnik cynamonu wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i pomaga w walce z rakiem jelita grubego;
  • zwalcza mdłości (przy dłuższym stosowaniu), choć ma słabsze działanie niż imbir;
  • jego zapach odpręża i relaksuje;
  • wspomaga walkę z trądzikiem i likwiduje wypryski.

Cynamon – przeciwwskazania

Mimo licznych pozytywnych właściwości cynamonu powinny unikać osoby:

  • ciepiące na choroby wrzodowe przewodu pokarmowego,
  • ze skłonnościami do krwotoków,
  • Także kobiety w ciąży powinny ograniczyć jego spożycie, gdyż nadmiar cynamonu może doprowadzić do przedwczesnego porodu.

Uffff dużo tego prawda?

Chyba dlatego go tak uwielbiam a Ty?

Dość tych wykładów, zapraszam na pyszne ciacho 🙂

Przepis na ciasto kruche z masła orzechowego ze śliwkami

5 from 1 vote
Prep Time 20 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes
Posiłek ciasta, Drugie śniadanie, Lunchboxy, Przekąski
Smaki Słodkie
Servings 8
Calories 345 kcal

Equipment

  • piekarnik

Ingredients
  

Spód

  • 150 g masła orzechowego
  • 200 g maki owsianej
  • 3 żółtka L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 4 łyżki erytrytolu

Nadzienie

  • 20 śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki mai ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody

Kruszonka

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 4 łyżki maki ryżowej

Instructions
 

  • Wszystkie skłądniki na spód ciasta: masło orzechowe, żółtka, erytrytol, make i proszek fo pieczenia razem wymieszaj. Będzie gęste!
  • Można lepić bezpośredniow foremce wyłożonej papierem do pieczenia (foremka ok 24cm)
  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut
  • Śliwki pokroić do garneczka
  • Dolej wodę i gotuj na małyym ogniu około 3-5 minut az woda wyparuje
  • Dodaj przyprawę, cynamon i mąkę i energicznie wymieszaj
  • Przełóż owoce na upieczony spód
  • Że skłądników na kruszonkę zagnieć ciasto i rwij na wyłożone śliwki
  • Włóż do pieca na koljne 15 mint w 180 stopni
Keyword bez mięsa, deser, lunchbox, masło orzechowe

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

2 komentarze

  1. Daga

    5 stars
    Najlepsze co może być, fajnie jak by takie Dania można było mieć w cateringu 😋😋😋 robię nie musisz namawiać

    Odpowiedz
    • Beti

      Nie namawiaj… Jeszcze mnie tu nie było – hahaha Ale kto wie, może kiedyś…

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating