
Duński deser risalamande

Co to jest risalamande?
Risalamande to duński deser jedzony podczas Wigilii. Pudding ryżowy podawany jest z migdałami i ciepłym sosem wiśniowym.
Przesądni Duńczycy do świątecznego puddingu dodają jeden, cały migdał, a ten, kto znajdzie go w swojej porcji dostaje nagrodę – słodycze z marcepanu, czekoladę lub grę, choć najczęściej, dla zabawy, osoba, która znajdzie migdał nie przyznaje się do tego, dopóki cała porcja nie zostanie zjedzona przez biesiadników, z zaangażowaniem poszukujących swojego „szczęścia”.
Jaki jest sekret tego puddingu?
Sekretem jest specjalny ryż o nazwie „grød ris”, podobny do ryżu na risotto, lecz o nieco krótszych ziarenkach. Marzenka zaproponowała nam go podczas zwiedzania Kopenhagi, w jednej z kawiarenek, do zimowej herbatki podano nam ten deser. Był zdecydowanie wyśmienity. Bardzo kremowy, o delikatnej waniliowej nucie. Ryż podany na zimno, ale wiśnie byłu ciepłe, słodkie i rewelacyjne.
Polska wersja tego deseru
W Polskiej scenerii nie każdy zdecydowałby się na duński akcent w postaci tego deseru przy wigilii, lecz polecam na drugie śniadanie 😉
Doskonale pasuje do pysznej kawy i jest na prawdę sycący.
Ugotuj sobie szczęście!
Przepis na risalamande
Ingredients
- 50 g ryży jasminowego
- 3 łyżki skyru naturalnego lub waniliowego
- 1 łyżczka odzywki migdałowej lub waniliowej
- 3 łyżki dżemy wiśniowego
- 1/2 torebki kiślu wiśniowego
Instructions
- Ryż ugotuj wg instrukcji. Możesz dla podniesienia smaku użyć do gotowania zamiast wody mleka migdałowego
- Wystudź ryż i dodaj do niego skyr
- Kisiel zrób w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu
- Dodaj do niego wiśniowy dżem
- Polej ryz i podawaj
Najnowsze komentarze