
Ciateczka ryżowe z suszonymi śliwkami

Jeśli zostało Wam z obiadu trochę ryżu, to mam propozycję zrobienia… ciasteczek!
Tak właśnie!
Ciasteczka ryżowe do kawki, ale u mnie wpadło jako drugie śniadanko w trasie, a także jako przekąska w czasie wybiegania!
Dlaczego warto jeść suszone śliwki?
Spożywanie 100 g (8-12 sztuk) suszonych śliwek dziennie, jako część zróżnicowanej i zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia, wpływa na zdrowe funkcjonowanie jelit. Suszone śliwki stanowią znakomite źródło błonnika, dostarczając go w ilości 7 g w 100 g śliwek, co stanowi prawie jedną czwartą zalecanej dziennej dawki wynoszącej 30 g.
Błonnik zawarty w śliwkach to przede wszystkim pektyna, która w wilgotnym środowisku przewodu pokarmowego pęcznieje. Ta właściwość pektyny ma ogromne znaczenie dla układu pokarmowego. Pektyna przyspiesza trawienie, polepsza pasaż kału w świetle jelita grubego, zwiększa uczucie sytości oraz spowalnia proces uwalniania cukrów.
Suszone śliwki mają słodki smak, ale nie są dosładzane, zawierają jedynie cukry występujące naturalnie. Wartość kaloryczna 100 g suszonych śliwek to 240 kcal. Trzeba jednak pamiętać, że jedna śliwka to tylko 20 kcal.
Suszone śliwki są dobrym źródłem miedzi, która przyczynia się do prawidłowego transportu żelaza w organizmie.
Suszone śliwki zawierają dużo potasu, który przyczynia się do normalnego funkcjonowania mięśni i pozwala zachować normalne ciśnienie krwi.
Suszone śliwki są źródłem manganu, a ten wspólnie z miedzią odpowiada za prawidłowe działanie tkanki łącznej i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Suszone śliwki zawierają dużo witaminy K, odpowiadającej za prawidłową krzepliwość krwi.
Suszone śliwki są źródłem witaminy B6, która przyczynia się do prawidłowego powstawania komórek krwi, skóry. Wpływa także na stan włosów.
Miedź i witamina B6 zawarta w suszonych śliwkach wspiera system odpornościowy organizmu.
Miedź, witamina B6 i potas znajdujące się w suszonych śliwkach przyczyniają się do utrzymania prawidłowych funkcji systemu nerwowego.
Według najnowszych badań przeprowadzonych wśród kobiet po menopauzie, codzienne spożywanie porcji śliwek kalifornijskich może przyczyniać się do lepszego zdrowia kości, ponieważ spowalnia utratę masy kostnej. Potrzebne są dalsze badania w tym zakresie, ale już dziś wiadomo, że suszone śliwki zawierają wiele witaminy K oraz stanowią źródło manganu, które przyczyniają się do zachowania zdrowia kości.
Przekonana do jedzenia suszonych śliwek?
Przepis na cisteczka ryżowe z suszonymi śliwkami
Equipment
- piekarnik
Ingredients
- 150 g ryżu ( u mnie brązowy, ale może być zwykły biały)
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 60 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 70 g daktyli suszonych
- 130 g śliwek suszonych
- 2 łyżki miodu
- 30 g oleju kokosowego
Instructions
- Suszone śliwki i daktyle drobno posiekaj i zalej wrzątkiem na 10 minu
- Ryż ugotuj trochę dłużej niż na opakowaniu by był lekko rozgotowany
- Do jeszcze ciepłego ryżu dodaj olej kokosowy i wymieszaj (najlepiej jeśli ryż będzie ciepły)
- Po odlaniu suszonych owoców dodaj do ryżu, a także pozostałe składniki i wymieszaj
- Nakłądaj łyżeczką na blachę wyłożóna papierem do pieczenia
- Mi wyszło 20 sztuk
- Piecz w nagrzanym piecu 180 stopni około 30-40 min
- Ciacha najlepsze sa około dwóch dni
Najnowsze komentarze