Wybierz stronę

Kolorowa sałatka ze szpinaku, mango i avocado

Kolorowa sałatka ze szpinaku, mango i avocado

Bo kto je sałatki, ten jest piękny i gładki!

Podstawa sałatki to oczywiście zielone liście, a to oznacza dużą dawkę kwasu foliowego, który zapewni nam sprawnie działający układ pokarmowy oraz dobre samopoczucie. Dodatki wg uznania, ale tak na prawdę co nie dodacie do zielonego, plus ziarna i oliwa, zawsze utworzy, smaczne i pożywne, ale także piękne danie!

W codziennym zywieniu jemy za mało warzyw i owoców, które leżą u podstawy piramidy zdrowego żywienia. Sałatki na naszych stołach pojawiają się dość rzadko. To jednak duży błąd, ponieważ te dania pełne są wartościowych składników, które pomagają naszym organizmom w prawidłowym funkcjonowaniu.

Sałatki według wielu są nudne, niesmaczne, również kłopotliwe w przygotowaniu i nie dają uczucia sytości, wobec tego preferujemy inne potrawy na naszych stołach. Gdy zależy ci jednak na tym, aby cieszyć się długo dobrym zdrowiem i wyglądać młodziej, włącz sałatki do swojego menu. Tylko spójrz czy ta sałatka wygląda nudno?

Dlaczego warto jeść sałatki

  • zawierają szeroką gamę witamin i składników mineralnych – są prawdziwą bombą składników odżywczych
  • są niskokaloryczne – oczywiście, gdy nie będą polane majonezowym sosem, dlatego najlepiej wybierać te z olejami z pierwszego tłoczenia
  • wspomagają metabolizm i perystaltykę jelit – regularne jedzenie sałatek to brak problemów z zaparciami
  • są pyszne – sałatki zachwycają różnorodnymi smakami i nadają się na każdą okazję

Sałatki nie muszą składac się z samych warzyw. Można miksować smaki warzywne z owocami, które idealnie do nich się nadają. Dzis przykład niezwykle kolorowej i doskonale dobranej smakowo sałatki! Mix tych wszystkich smaków spowoduje, że Twoje kubki smakowe oszaleją!

Przepis na sałatkę ze szpinaku, mango i pomarańczy

Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Posiłek Dania główne, Drugie śniadanie, Kolacje, Lunchboxy, Przystawki
Smaki Słone
Servings 2

Ingredients
  

  • 2 garści szpinaku
  • 2 garści rukoli
  • 1 pomarańcza
  • pół dużego mango
  • 150 g fety
  • 2 łyżki owoców granatu
  • 1 nieduże avocado
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki ziaren słonecznika

Sos

  • pół cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz, bazylię lub inne przyprawy które lubisz do sałątek

Instructions
 

  • Na dwóch osobnych talerzach ułóż zielone: szpinak i rukolę
  • Obierz avocado
  • Obierz i pokrój na kawałki avocado
  • Obierz i pokrój na plasterki pomarańczę
  • Fetę pokrój w kosteczkę
  • Słoneczki usmaż na suchej patelni
  • Pomidorki koktajlowe przekrój na pół
  • Avocado wyjmij ze skórki i pokrój na plasterki
  • Układaj kolejno wszytskie warzywa i owoce
  • Na wierz posyp ziarnem słonecznik
  • Wymieszaj w garuszku oliwę, sok z cytryny i miód z dodatkiem przypraw które lubisz
  • Polej sałatkę
Keyword bez pieczenia, mango, sałatka, sałątka warzywno-owocowa, warzywa i owoce, zielono na talerzu

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating