
Kolorowa sałatka ze szpinaku, mango i avocado

Bo kto je sałatki, ten jest piękny i gładki!
Podstawa sałatki to oczywiście zielone liście, a to oznacza dużą dawkę kwasu foliowego, który zapewni nam sprawnie działający układ pokarmowy oraz dobre samopoczucie. Dodatki wg uznania, ale tak na prawdę co nie dodacie do zielonego, plus ziarna i oliwa, zawsze utworzy, smaczne i pożywne, ale także piękne danie!
W codziennym zywieniu jemy za mało warzyw i owoców, które leżą u podstawy piramidy zdrowego żywienia. Sałatki na naszych stołach pojawiają się dość rzadko. To jednak duży błąd, ponieważ te dania pełne są wartościowych składników, które pomagają naszym organizmom w prawidłowym funkcjonowaniu.
Sałatki według wielu są nudne, niesmaczne, również kłopotliwe w przygotowaniu i nie dają uczucia sytości, wobec tego preferujemy inne potrawy na naszych stołach. Gdy zależy ci jednak na tym, aby cieszyć się długo dobrym zdrowiem i wyglądać młodziej, włącz sałatki do swojego menu. Tylko spójrz czy ta sałatka wygląda nudno?
Dlaczego warto jeść sałatki
- zawierają szeroką gamę witamin i składników mineralnych – są prawdziwą bombą składników odżywczych
- są niskokaloryczne – oczywiście, gdy nie będą polane majonezowym sosem, dlatego najlepiej wybierać te z olejami z pierwszego tłoczenia
- wspomagają metabolizm i perystaltykę jelit – regularne jedzenie sałatek to brak problemów z zaparciami
- są pyszne – sałatki zachwycają różnorodnymi smakami i nadają się na każdą okazję
Sałatki nie muszą składac się z samych warzyw. Można miksować smaki warzywne z owocami, które idealnie do nich się nadają. Dzis przykład niezwykle kolorowej i doskonale dobranej smakowo sałatki! Mix tych wszystkich smaków spowoduje, że Twoje kubki smakowe oszaleją!
Przepis na sałatkę ze szpinaku, mango i pomarańczy
Ingredients
- 2 garści szpinaku
- 2 garści rukoli
- 1 pomarańcza
- pół dużego mango
- 150 g fety
- 2 łyżki owoców granatu
- 1 nieduże avocado
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki ziaren słonecznika
Sos
- pół cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz, bazylię lub inne przyprawy które lubisz do sałątek
Instructions
- Na dwóch osobnych talerzach ułóż zielone: szpinak i rukolę
- Obierz avocado
- Obierz i pokrój na kawałki avocado
- Obierz i pokrój na plasterki pomarańczę
- Fetę pokrój w kosteczkę
- Słoneczki usmaż na suchej patelni
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół
- Avocado wyjmij ze skórki i pokrój na plasterki
- Układaj kolejno wszytskie warzywa i owoce
- Na wierz posyp ziarnem słonecznik
- Wymieszaj w garuszku oliwę, sok z cytryny i miód z dodatkiem przypraw które lubisz
- Polej sałatkę
Najnowsze komentarze