Go Back

Przepis na sałatkę ze szpinaku, mango i pomarańczy

Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Posiłek Dania główne, Drugie śniadanie, Kolacje, Lunchboxy, Przystawki
Smaki Słone
Servings 2

Ingredients
  

  • 2 garści szpinaku
  • 2 garści rukoli
  • 1 pomarańcza
  • pół dużego mango
  • 150 g fety
  • 2 łyżki owoców granatu
  • 1 nieduże avocado
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki ziaren słonecznika

Sos

  • pół cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz, bazylię lub inne przyprawy które lubisz do sałątek

Instructions
 

  • Na dwóch osobnych talerzach ułóż zielone: szpinak i rukolę
  • Obierz avocado
  • Obierz i pokrój na kawałki avocado
  • Obierz i pokrój na plasterki pomarańczę
  • Fetę pokrój w kosteczkę
  • Słoneczki usmaż na suchej patelni
  • Pomidorki koktajlowe przekrój na pół
  • Avocado wyjmij ze skórki i pokrój na plasterki
  • Układaj kolejno wszytskie warzywa i owoce
  • Na wierz posyp ziarnem słonecznik
  • Wymieszaj w garuszku oliwę, sok z cytryny i miód z dodatkiem przypraw które lubisz
  • Polej sałatkę
Keyword bez pieczenia, mango, sałatka, sałątka warzywno-owocowa, warzywa i owoce, zielono na talerzu