Wybierz stronę

Naleśniki owsiane nadziewane masą bananowo – kokosową

Naleśniki owsiane nadziewane masą bananowo – kokosową

Popularność naleśników wynika z ich prostoty.

W najbardziej minimalistycznej formie mówimy bowiem papce z mąki i wody opiekanej krótko na palenisku.Juz 30 tyś lat temu wypiekano proste placki z mąki z paproci i pałek szerokolistnych!
Naleśniki w wielu okolicznościach spełniały rolę talerza i/lub łyżki do nabierania mięsnych lub warzywnych dań o bardziej płynnej konsystencji.

Czy to niezdrowe danie?

Wbrew pozorom to wcale nie jest niezdrowe danie. Wszystko zalezy od oddatków które wrzucisz do takiego naleśnika. Sam fakt wykonania go z innej mąki niż pszenna jest dziś już naturalne, a patelnie są tak doskonałe, że nie potrzeba do ich usmażenia dużej ilości tłuszczu.

Ciasto można zabarwić rozdrobnionym szpinakiem, sokiem z buraków, roztopiona czekoladą, sokiem z marchewki, koncentratem pomidorowym czy szafranem. Z gotowych naleśników można zrobić tort, zapiekankę przypominającą lazanię czy krokiety. Zapraszam do innych przepisów!

Rodzaje naleśników

Genialna prostota naleśników sprawiła, że na każdym kontynencie powstały ciekawe odmiany dania, korzystające z surowców danej kuchni i inspirowane regionalnymi smakami. I tak na świecie spotkać można m.in.:


Crêpes – bardzo cienkie francuskie naleśniki z mąki pszennej o średnicy ok. 40 cm; przekładane słodkim nadzieniem i składane z ćwiartki. Podawane z samym cukrem trzcinowym, ale także z kremem czekoladowym, dżemem czy bitą śmietaną.


Galettes – bretońskie naleśniki z mąki gryczanej o charakterystycznej ciemnobrązowej barwie i wyraźnym smaku; zasmażane najczęściej z serem, szynką i surowym jajkiem.


Injera – skrzyżowanie między naleśnikiem a flatbread’em, typowe dla krajów północnej Afryki; cienkie placki przyrządza się z wykorzystaniem drożdży i mąki z trawy abisyńskiej.


Poffertjes – małe, puszyste holenderskie naleśniki przygotowane w oparciu o mąkę gryczaną i drożdże; serwowane najczęściej z masłem i cukrem.


Banana pancake – klasyczne śniadanie w Indonezji, Tajlandii czy Malezji, serwowane zwłaszcza turystom; plastry banana zasmażone są w formie jednego pszennego naleśnika o kilku milimetrach grubości.


Dosa – naleśniki ze fermentowanego ciasta ryżowego oraz czarnej fasoli typowe dla południowych Indii.


Chataamari – nepalskie naleśniki z mąki ryżowej zasmażane z mięsem lub jajkiem na wierzchu.


Bliny – drożdżowe naleśniki z mąki gryczanej oraz pszennej/żytniej; popularne w Rosji, na Ukrainie oraz w Białorusi i serwowane z rybami, śmietaną, a także na słodko, z konfiturami.


Hotcakes – klasyczne amerykańskie/kanadyjskie naleśniki z pszennej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia; mniejsze, ale grubsze serwowane są zwykle w formie stosu polanego syropem.

Troszkę jest tych naleśników… Już co niektóre wykorzystałam u siebie i są na prawdę pyszne!

Jak smazyć doskonałe naleśniki?

  1. Podstawą doskonałych naleśników są proporcje wszystkich skłądników. W moich przepisach podaję dokładnie jakie stosuje proporcje, bo smażą się doskonale, a i smakują obłędnie…
  2. Zamiast klasycznej patelni używam specjalnej teflonowej patelni do naleśników.
  3. Ciasto naleśnikowe po przygotowaniu powinno się odstać przez ok. 15 minut.
  4. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
  5. Do smażenia uzywam oleju kokosowego, smaruję go pędzelniem w minimalnej ilości
  6. Ciasto należy zawsze wylewać na bardzo gorącą patelnię, a następnie od razu zmniejszyć ogień na średni
  7. Naleśniki obraca się tylko raz.
  8. Naleśnik po obróceniu smaży się już tylko połowę czasu
  9. Po wyłożeniu na talerz daje im chwilę „odpocząć”, wtedy stają się mięciutkie i idealne do zawijania.

Czaruje…

Ktoś chętny?

Przepis na naleśniki owsiane nadziewane masą bananowo kokosową

5 from 1 vote
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Posiłek Dania główne, Desery, Drugie śniadanie, Lunchboxy, Przekąski, Śniadania
Smaki Słodkie
Servings 9
Calories 242 kcal

Equipment

  • patelnia, kuchenka

Ingredients
  

Naleśniki

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki owsianej (ja dziś wymieszałam owsianą z orkiszową)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Wnętrze

  • 4 banany
  • 2 małe pudełka skyr
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Instructions
 

  • W misce wymieszaj wszytskie skłądniki na ciasto naleśnikowe
  • Zostaw na około 15 mi
  • W mięczyczasie przygotuj wnętrze do naleśników
  • W misce rozgnieć widelcem banany
  • Dodaj skyr i wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj
  • Rozgrzej mocno patelnię
  • Pędzelkiem nakładaj odrobine oleju kokosowego
  • Nalej cienko ciasta i zmniejsz gaz
  • Smaż krótko do zarumienienia
  • Przewróć i smaż połowę czasu poprzedniego
  • Układaj naleśniki na talezu jeden na drugim
  • Po usmażeniu zostaw je na 5 minut
  • Nadziewaj wnętrza
  • Można ozdobić odrobiną czekolady czy jogurtu juz wg uznania
Keyword babanowe wnętrze, kokosowy smak, nalesniki

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

2 komentarze

  1. Kasia

    5 stars
    Przepis na naleśniki wykorzystam na 100%😍

    Odpowiedz
    • Beti

      Daj znac koniecznie jak wyszło! 🙂

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating