
Naleśniki owsiane nadziewane masą bananowo – kokosową

Popularność naleśników wynika z ich prostoty.
W najbardziej minimalistycznej formie mówimy bowiem papce z mąki i wody opiekanej krótko na palenisku.Juz 30 tyś lat temu wypiekano proste placki z mąki z paproci i pałek szerokolistnych!
Naleśniki w wielu okolicznościach spełniały rolę talerza i/lub łyżki do nabierania mięsnych lub warzywnych dań o bardziej płynnej konsystencji.
Czy to niezdrowe danie?
Wbrew pozorom to wcale nie jest niezdrowe danie. Wszystko zalezy od oddatków które wrzucisz do takiego naleśnika. Sam fakt wykonania go z innej mąki niż pszenna jest dziś już naturalne, a patelnie są tak doskonałe, że nie potrzeba do ich usmażenia dużej ilości tłuszczu.
Ciasto można zabarwić rozdrobnionym szpinakiem, sokiem z buraków, roztopiona czekoladą, sokiem z marchewki, koncentratem pomidorowym czy szafranem. Z gotowych naleśników można zrobić tort, zapiekankę przypominającą lazanię czy krokiety. Zapraszam do innych przepisów!
Rodzaje naleśników
Genialna prostota naleśników sprawiła, że na każdym kontynencie powstały ciekawe odmiany dania, korzystające z surowców danej kuchni i inspirowane regionalnymi smakami. I tak na świecie spotkać można m.in.:
Crêpes – bardzo cienkie francuskie naleśniki z mąki pszennej o średnicy ok. 40 cm; przekładane słodkim nadzieniem i składane z ćwiartki. Podawane z samym cukrem trzcinowym, ale także z kremem czekoladowym, dżemem czy bitą śmietaną.
Galettes – bretońskie naleśniki z mąki gryczanej o charakterystycznej ciemnobrązowej barwie i wyraźnym smaku; zasmażane najczęściej z serem, szynką i surowym jajkiem.
Injera – skrzyżowanie między naleśnikiem a flatbread’em, typowe dla krajów północnej Afryki; cienkie placki przyrządza się z wykorzystaniem drożdży i mąki z trawy abisyńskiej.
Poffertjes – małe, puszyste holenderskie naleśniki przygotowane w oparciu o mąkę gryczaną i drożdże; serwowane najczęściej z masłem i cukrem.
Banana pancake – klasyczne śniadanie w Indonezji, Tajlandii czy Malezji, serwowane zwłaszcza turystom; plastry banana zasmażone są w formie jednego pszennego naleśnika o kilku milimetrach grubości.
Dosa – naleśniki ze fermentowanego ciasta ryżowego oraz czarnej fasoli typowe dla południowych Indii.
Chataamari – nepalskie naleśniki z mąki ryżowej zasmażane z mięsem lub jajkiem na wierzchu.
Bliny – drożdżowe naleśniki z mąki gryczanej oraz pszennej/żytniej; popularne w Rosji, na Ukrainie oraz w Białorusi i serwowane z rybami, śmietaną, a także na słodko, z konfiturami.
Hotcakes – klasyczne amerykańskie/kanadyjskie naleśniki z pszennej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia; mniejsze, ale grubsze serwowane są zwykle w formie stosu polanego syropem.
Troszkę jest tych naleśników… Już co niektóre wykorzystałam u siebie i są na prawdę pyszne!
Jak smazyć doskonałe naleśniki?
- Podstawą doskonałych naleśników są proporcje wszystkich skłądników. W moich przepisach podaję dokładnie jakie stosuje proporcje, bo smażą się doskonale, a i smakują obłędnie…
- Zamiast klasycznej patelni używam specjalnej teflonowej patelni do naleśników.
- Ciasto naleśnikowe po przygotowaniu powinno się odstać przez ok. 15 minut.
- Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
- Do smażenia uzywam oleju kokosowego, smaruję go pędzelniem w minimalnej ilości
- Ciasto należy zawsze wylewać na bardzo gorącą patelnię, a następnie od razu zmniejszyć ogień na średni
- Naleśniki obraca się tylko raz.
- Naleśnik po obróceniu smaży się już tylko połowę czasu
- Po wyłożeniu na talerz daje im chwilę „odpocząć”, wtedy stają się mięciutkie i idealne do zawijania.
Czaruje…
Ktoś chętny?
Przepis na naleśniki owsiane nadziewane masą bananowo kokosową
Equipment
- patelnia, kuchenka
Ingredients
Naleśniki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki owsianej (ja dziś wymieszałam owsianą z orkiszową)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju kokosowego
Wnętrze
- 4 banany
- 2 małe pudełka skyr
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Instructions
- W misce wymieszaj wszytskie skłądniki na ciasto naleśnikowe
- Zostaw na około 15 mi
- W mięczyczasie przygotuj wnętrze do naleśników
- W misce rozgnieć widelcem banany
- Dodaj skyr i wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj
- Rozgrzej mocno patelnię
- Pędzelkiem nakładaj odrobine oleju kokosowego
- Nalej cienko ciasta i zmniejsz gaz
- Smaż krótko do zarumienienia
- Przewróć i smaż połowę czasu poprzedniego
- Układaj naleśniki na talezu jeden na drugim
- Po usmażeniu zostaw je na 5 minut
- Nadziewaj wnętrza
- Można ozdobić odrobiną czekolady czy jogurtu juz wg uznania
Przepis na naleśniki wykorzystam na 100%😍
Daj znac koniecznie jak wyszło! 🙂