Wybierz stronę

Muffinki gruszkowe z imbirem i cynamonem

Muffinki gruszkowe z imbirem i cynamonem

Uwielbiam gruszki w każdej postaci, a dodawane do ciast i sałatek tworzą nie powtarzalne smaki. To owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru – minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia. To tylko nieliczne właścicwości zdrowotne gruszki… Bo przede wszystkim są przepyszne i zachwycają swym smakiem praktycznie każdego…

Jesli do gruszek dodamy jeszcze imbir i cynamon to juz mieszanka jest na prawdę wybuchowa! Z pozoru tylko ten przepis wyglada na trudny, bo ilość skłądników jest spora, ale sami zobaczcie, że to na pradę proste jedzonko. Potrzebujesz trzy miski, w których wymiaszasz grupy składników i zapakujesz całość do muffinek!

To co narobiłam smaka?

Przepis na muffinki gruszkowe z imbirem i cynamonem

Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Posiłek ciasta, Drugie śniadanie, Lunchboxy, Śniadania
Smaki Słodkie
Servings 15
Calories 154 kcal

Equipment

  • piekarnik

Ingredients
  

Składniki suche

  • 1/2 szklanki otrębów
  • 3/4 szklanki mąki owsianej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść żurawiny

Składniki mokre

  • 2 białka jaja
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego (możn pominąć)

Gruszki i reszta

  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Instructions
 

  • Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce, bakalie i orzechy dodaj na końcu
  • Mokre składniki wymieszaj blenderem w osobnej misce
  • Gruszki pokroić w drobna kosteczkę
  • Dodac do gruszek imbir, miód, wodę i cynamon – wymieszać
  • Składniki z gruszką i skłądniki mokre dodać do szkłądników suchych i wymieszać łyżką
  • Nakładaj do muffinek porcję ciasta
  • Na wierzch mozesz poukładać większe kawałki gruszki lub jabłka, posypac cynamonem to już wg uznania
  • Piecz w piecu nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut
Keyword do kawki, drugie śniadanie, gruszki, imbirowa uczta, muffinki

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating