Go Back

Przepis na muffinki gruszkowe z imbirem i cynamonem

Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Posiłek ciasta, Drugie śniadanie, Lunchboxy, Śniadania
Smaki Słodkie
Servings 15
Calories 154 kcal

Equipment

  • piekarnik

Ingredients
  

Składniki suche

  • 1/2 szklanki otrębów
  • 3/4 szklanki mąki owsianej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść żurawiny

Składniki mokre

  • 2 białka jaja
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego (możn pominąć)

Gruszki i reszta

  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Instructions
 

  • Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce, bakalie i orzechy dodaj na końcu
  • Mokre składniki wymieszaj blenderem w osobnej misce
  • Gruszki pokroić w drobna kosteczkę
  • Dodac do gruszek imbir, miód, wodę i cynamon - wymieszać
  • Składniki z gruszką i skłądniki mokre dodać do szkłądników suchych i wymieszać łyżką
  • Nakładaj do muffinek porcję ciasta
  • Na wierzch mozesz poukładać większe kawałki gruszki lub jabłka, posypac cynamonem to już wg uznania
  • Piecz w piecu nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut
Keyword do kawki, drugie śniadanie, gruszki, imbirowa uczta, muffinki