
Zupa minestrone

Przyznaję uwielbiam połączenie ziemniaków i makaronu. Zupa minestrone czy grzybowa w moim wykonaniu, musi zawierać oba węglowodany razem. Wtedy jest najlepsza!
Co to jest minestrone?
Minestrone – zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch. Nie ma ścisłego przepisu na tę zupę; jej skład bazuje na warzywach sezonowych i każdy lubi z innymi dodatkami.
Jeśli znudziła Ci się tradycyjna zupa, zapraszam na niebanalną, zimową, rozgrzewającą zupę, pełna warzyw i przypraw!
Jeśli lubisz takie połączenia to ten przepis jest dla Ciebie 🙂
Przepis na zupę minestrone
Equipment
- kuchenka
Ingredients
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 2 marchewki
- 2 litry bulionu warzywnego lub wody
- 3 ziemniaki
- 4 łyżki drobnego makaronu
- 2 szklanki poszatkowanej kapusty
- 1 mała cukinia
- 1 puszka białej fasoli
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz, chili i inne przyprawy wg smaku
- puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- peczek pietruszki
Instructions
- Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebule i czosnek
- Dorzuc starta marchewkę i chwilę przesmażaj
- Wrzuć warzywa do garnka w którym będzie się gotowała zupa
- Wlej bulio lub wodę
- Ziemniaki pokrój w kosteczkę i wrzuć do zupy
- Dodaj makaron i gotuj około 10 min
- Dodaj kapustę, cukinie pokrojoną w kosteczke i odcedzona fasolę
- Gptuj około 10 minut
- Dodaj zioła i przyprawy
- Dorzuć parmezan, pomidory i koncentrat
- Gotuj około 5 minut
- Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki
- Smacznego!
Najnowsze komentarze