Wybierz stronę

Brownie z batata

Brownie z batata

Ktoś chętny na kawałeczek?
Robiłam już z owocami i orzechami, ale właśnie laskowe pasują mi do tego brownie idealnie ‼️

Patrząc na zdjęcie takie ciasto kojarzy się z toną kalorii, hektolitrami czekolady i totalnie „niefit” wypiekiem.
A właśnie brownie robi się przeważnie z warzyw i jest pyszne i zdrowe 😳

Dajcie znać, które próbowaliście!
Bo o tym jakie kolejne wypróbujecie to już wiem 😈😈😈

Przepis na brownie z batata

Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Posiłek ciasta, Desery, Drugie śniadanie, Lunchboxy, Przekąski
Smaki Słodkie
Servings 8
Calories 287 kcal

Equipment

  • piekarnik

Ingredients
  

ciasto

  • 500 g batatów
  • 120 g daktyli
  • 3 jajka
  • 60 g kakao
  • 60 g maki ryżowej
  • 60 g odżywki białkowej (u mnie czeko)
  • 1 duży banan

polewa

  • 8 kostek czekolady
  • kilka łyżek mleka
  • orzechy laskowe

Instructions
 

  • Bataty obier pokroj w kawałki i ugotuj w wodzie do miękkości
  • Daktyle zamocz we wrzątku i odstaw na 5 minut
  • Nastepnie odsącz daktyle z wody
  • Ugotowane ziemniaki odlej – przestudzić
  • Wszystkie skąłdniki wrzuć do miski
  • Zblenduj na gładka masę
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  • Piecz około 30 min
  • Czekoladę rozpuść na małym ogniu w kilku łyżkach mleka, cały czas mieszając
  • Polej ciasto zaraz po wyjęciu z pieca
  • posyp orzechami
Keyword bataty, bez mięsa

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

2 komentarze

  1. Ola

    Piekny, robiłam już z buraka, ciecierzycy tez a teraz kolej na batata, a co mogę dać zamiast odżywki?

    Odpowiedz
    • Beti

      Możesz dodać np budyń 🙂 Ciesze się, że smakowało 🙂

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating