
Jabłka pod owsianą kruszonką

W sumie to nie wiem, czy to bardziej owsianka czy jabłecznik?
Jedno jest pewne smakuje doskonale, a nazwa to już sprawa drugorzędna. Jeśli uwielbiasz owsianki i jabłeczniki to ta propozycja jest właśnie dla Ciebie. Owsianka nie gotowana a pieczona, jabłecznik nie z mąką a płatkami owsianymi. No dobra chyba namieszałam, wieć od początku…
Płatki owsiane to nie tylko zwykła owsianka. Sposobów na jej podanie jest mnóstwo i jak się okazuje, to co jednen to bardziej trafny. Były wersje z serem (owsiankosernik) w formie mufifinek z owocami czy orzechami, gotowane i pieczone. Dzis troche odwracam składniki i jabłka podaję pod orzechową kruszonką owsianą. Jeśli robie jakieś danie dwa dni pod rząd, to na prawdę musi być rewelacyjne!
Wartości odżywcze płatków owsianych są znane chyba każdemu, ale dla przypomnienia jedna porcja czyli 50g zawiera 230kcal, pochodząca głównie z węglowodanów złożonych (30-33 g), tłuszcze, w ilości 3,5 g oraz białko 7-8 g. Na szczególną uwagę zasługuje również obecność błonnika, który stanowi podobną ilość co białko. Płatki owsiane obfitują głównie w witaminy z grupy B, zaś z minerałów znajdziemy w nich najwięcej manganu, fosforu i magnezu.
Nie sposób wspomnieć o jabłkach – zima jest ich pod dostatkiem i jako owoc sezonowy uwielbiany chyba przez wszystkich. Zaleca się jedzenie dwóch jabłek dziennie, a tu dzieląc porcję na pół masz juz jego półtora 🙂
A dlaczego jabłka trzeba jeść?
- Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Ryzyko zachorowania na ten nowotwór mogą zmniejszyć także zawarte w nich flawonoidy. Z badań wynika, że osoby, które zjadają większe ilości jabłek, są o 50 proc. mniej narażone na wystąpienie raka jelita grubego. Trzeba jednak pamiętać, by jeść te owoce ze skórką, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych flawonoidów – pięć razy więcej niż w miąższu.
- Dzięki zawartości błonnika jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.
- Indeks glikemiczny jabłek jest niski (<50) i wynosi 38, w związku z tym bez obaw o zdrowie mogą je spożywać (ale w umiarkowanych ilościach!) osoby chore na cukrzycę.
Chyba wystarczy by skusić się codziennie na jabłko?
No to teraz pędź do kuchni i spróbuj takich jabłuszek pod kruszonką!
Przepis na jabłka pod kruszonką owsianą z orzechami
Equipment
- piekarnik
Ingredients
- 100 g płatków owsianych
- 30 g miodu
- 30 g oleju kokosowego
- 30 g orzechów włoskich
- 3 jabłka
- łyżeczka cynamonu
Instructions
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę
- Wrzuć do foremki, przesyp cynamonem
- W osobnej misce wymieszaj płatki, olej, pokruszone orzechy i miód
- Całość wyrzuć na wierzch jabłek
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni
- Piecz 40-45 minut
- Najlepiej smakuje na gorąco z lodami albo skyrem
Najnowsze komentarze