
Pizza z cukinii z czosnkiem niedźwiedzim i szpinakiem

Cukinia to całkiem niestandardowy dodatek do pizzy.
Salami owszem, to samo pomidory czy mozzarella. Ale cukinia to trochę inna bajka!
A jeśli jeszcze Ci powiem, że cukinię użyłam jako spód ciasta?
No… Zaczyna się ciekawie prawda?
Cukinia lubi kontrasty!
Cukinia sama w sobie ma bardzo delikatny i niezbyt wyraźny smak. To co najlepsze, możesz z niej wyciągnąć dzięki bardziej charakternym dodatkom. Zupa cukiniowa musi mieć dodatek czosnku czy cebuli, ciasto zrobiłam z dodatkiem kokosa, a placuszki z kalarepką. Tak samo w pizzy – przyda się skontrować delikatne zielone warzywo czymś mocniejszym i bardziej aromatycznym. U mnie to dodatek czosnku niedźwiedziego i chilii.
Fajne TRIO 🙂
To do dzieła!
Przepis na pizze z cukinii z czosnkiem niedźwiedzim i szpinakiem
Equipment
- patelnia
Ingredients
- 2 cukinie
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki chilii
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- kilka pomidorków koktajlowych, garstka szpinaku, ser zółty lub mozzarella
- 1 łyżka oleju do smażenia
Instructions
- Cukinie umyj i zetrzyj bez obierania na tarce o dużych oczkach
- Odłóż na kilka minut by puściłą sok, a następnie odciśnij wodę
- W międzyczasie pokrój drobno cebulę i posiekaj czosnek
- Przesmaż na patelni na odrobinie oleju
- Pomidorky duże pokrój, a koktajlowe przekrój na pół
- Pietruszkę posiekaj
- Do odciśniętej cukinii dodaj mąkę, cebulę i czosnek, pietruszkę, przyprawy i dobrze wymieszaj
- W szklance rozbełtaj jajka wraz z sola i pieprzem
- Rozgrzej patelnię i wrzuć połowe masy, dobrze rozłóż całość na patelni
- Wylej na całość jajka
- Przykruj pokrywką smaż na średnim ogniu aż się zetnie
- Przerzuć pizze i wyłóż szpinak, pomidorki i ser
- Przykryj pokrywką i smaż do rozpuszczenia sera
- Podawaj z osrtym kethupem
- Smacznego!
Najnowsze komentarze