Go Back

Przepis na pizze z cukinii z czosnkiem niedźwiedzim i szpinakiem

Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Posiłek Dania główne, Drugie śniadanie, Lunchboxy, Przekąski, Śniadania
Smaki Słone
Servings 2
Calories 350 kcal

Equipment

  • patelnia

Ingredients
  

  • 2 cukinie
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chilii
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • kilka pomidorków koktajlowych, garstka szpinaku, ser zółty lub mozzarella
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Instructions
 

  • Cukinie umyj i zetrzyj bez obierania na tarce o dużych oczkach
  • Odłóż na kilka minut by puściłą sok, a następnie odciśnij wodę
  • W międzyczasie pokrój drobno cebulę i posiekaj czosnek
  • Przesmaż na patelni na odrobinie oleju
  • Pomidorky duże pokrój, a koktajlowe przekrój na pół
  • Pietruszkę posiekaj
  • Do odciśniętej cukinii dodaj mąkę, cebulę i czosnek, pietruszkę, przyprawy i dobrze wymieszaj
  • W szklance rozbełtaj jajka wraz z sola i pieprzem
  • Rozgrzej patelnię i wrzuć połowe masy, dobrze rozłóż całość na patelni
  • Wylej na całość jajka
  • Przykruj pokrywką smaż na średnim ogniu aż się zetnie
  • Przerzuć pizze i wyłóż szpinak, pomidorki i ser
  • Przykryj pokrywką i smaż do rozpuszczenia sera
  • Podawaj z osrtym kethupem
  • Smacznego!

Video

Keyword bez mięsa, czosnek niedźwiedzi, pizza z cukinii