Wybierz stronę

Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy zielonej w sezamie

Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy zielonej w sezamie

Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej 😀 to świetny zamiennik do klasycznych mięsnych kotletów. Z czerwoną soczewicą powiem szczerze podchodzą pod smak mięsnych sznycli (od Was mam takie opinie :), a dziś proponuje wersje z zielona soczewicą, rukolą i pomidorkami. Te kotlety smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można zabrać spokojnie ze soba do pracy. Dodatkowo nie potrzebują węgli bo wszystko co konieczne mają same w sobie. Wystarczy dorzucić zielonego i macie w pełni zbilansowany posiłek!

To kolejny posiłek bez mięsa, który smakuje doskonale, jest zdrowy i obala mity, że czyste jedzenie jest drogie i nudne. Jeśli przeglądaliście już mojego bloga od strony kuchni, to zauważyliście nudę w kuchni? Na pewno nie, a z każdym tygodniem przybywa nowych potraw i pomysłów. Jesli podobaja Ci się przepisy to zostaw pod nimi jakiś komentarz i polubienie, bym wiedziała, że moja praca ma sens:)

Wracając do kotletów:)

Dziś kilka słów o kaszy jaglanej!

Kasza jaglana to nic innego jak ziarno prosa pozbawione okrywy i wypolerowane. Do niedawna było zbożem kojarzonym głównie z karmieniem ptaków, ale na szczęście wraca do łask. To jedno z najstarszych zbóż uprawianych i przez człowieka. Na szczęście w Polsce zyskuje coraz większą popularność, którą zawdzięcza imponującym właściwościom zdrowotnym i wysokiej wartości odżywczej. Podobnie jak inne zboża, głównym składnikiem są węglowodany, a dokładniej skrobia. Kasza jaglana dzięki umiarkowanej zawartości błonnika jest łatwo strawna i może być podawana wszystkim osobom, także tym najmłodszym oraz z chorobami przewodu pokarmowego. Oprócz tłuszczów i węglowodanów w tej kaszy znajdziemy także białko, które stanowi około 10%. Odznacza się wysoką strawnością i bogactwem wartościowych aminokwasów takich jak leucyna, izoleucyna, metionina. Proso to ziarno wysycone mikroelementami takimi jak magnez, potas, fosfor ale także żelazo, które jest niezbędne dla młodego rozwijającego się organizmu. To zboże jest istotnym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza tiaminy czy ryboflawiny, której w prosie znajdziemy aż dwa razy więcej niż w jęczmieniu. Zawiera przeciwutleniacze, które redukują wolne rodniki i działają przeciwzapalnie. Ze względu na lekkostrawność, polecane szczególnie maluchom.

Czy wiesz, że?

Kaszę jaglaną warto przechowywać w ciemnym i szczelnym zamknięciu nie dłużej niż trzy miesiące ponieważ utleniające się kwasy tłuszczowe mogą zmienić jej smak na gorzki?

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać pod bieżąca wodą, by ugotowana nie była gorzka?

Kasza jaglana doskonale komponuje się z wytrawnymi daniami w towarzystwie mięsa ale także warzyw. Może również stanowić bazę słodkich deserów, śniadań z owocami lub zup?

A teraz już wracamy do przepisu na te pyszne sznycle (jak niektórzy mówią ) z kaszy jaglanej i soczewicy 🙂

Przepis na kotlety z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy

Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour 10 minutes
Total Time 1 hour 25 minutes
Posiłek Dania główne, Drugie śniadanie, Kolacje, Lunchboxy
Smaki Słone
Servings 3
Calories 445 kcal

Equipment

  • patelnia, piekarnik

Ingredients
  

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekany koperek lub pietruszka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżcezka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczka chili
  • 1 jajko L
  • sezam do obtoczenia

Instructions
 

  • Kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach osolonej wody
  • Soczewicę gotujemy w 1,5 szklanki osolonej wody
  • Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju doprawiając do smaku przyprawami
  • Wszystkie składniki mieszamy razem
  • Dodajemy jajko, dobrze mieszamy
  • Jeśli się mocno rozpadaja dodaj dodatkowe jajko
  • Formujemy kotlety, obtaczamy w sezamie
  • Smażymy lub pieczemy w piecu. Jeśli w piecu to około 40 – 45 minut
  • Ja podałam dziś z rukolą i pomidorkami koktajlowymi
  • Smacznego 🙂
Keyword bez mięsa, kasza jaglana

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating