Go Back

Przepis na kotlety z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy

Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour 10 minutes
Total Time 1 hour 25 minutes
Posiłek Dania główne, Drugie śniadanie, Kolacje, Lunchboxy
Smaki Słone
Servings 3
Calories 445 kcal

Equipment

  • patelnia, piekarnik

Ingredients
  

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekany koperek lub pietruszka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżcezka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczka chili
  • 1 jajko L
  • sezam do obtoczenia

Instructions
 

  • Kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach osolonej wody
  • Soczewicę gotujemy w 1,5 szklanki osolonej wody
  • Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju doprawiając do smaku przyprawami
  • Wszystkie składniki mieszamy razem
  • Dodajemy jajko, dobrze mieszamy
  • Jeśli się mocno rozpadaja dodaj dodatkowe jajko
  • Formujemy kotlety, obtaczamy w sezamie
  • Smażymy lub pieczemy w piecu. Jeśli w piecu to około 40 - 45 minut
  • Ja podałam dziś z rukolą i pomidorkami koktajlowymi
  • Smacznego :)
Keyword bez mięsa, kasza jaglana