Wybierz stronę

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Słoneczko za oknem kusi, ale zima nie odpuszcza. Juz czuje ją za rogiem, ale minusowe temperatury rano jeszcze dają się we znaki. Dlatego dziś wpadła jeszcze u nas gorąca, pyszna i sycąca zupa, pełna warzyw. A kompozycja idealnie dobranych smaków zadowoli Was na pewno. Już mam przepis wręcz idealny – za każdym razem wychodzi równie pysznie. Generalnie nie jem mięsa, ale w takiej zupie dobry kawałek sprawdzonego i pysznego mięsa byc powinien. Oczywiście można zrobić na wywarze warzywnym i też będzie pysznie 🙂 Czas gotowania jest dość długi jak na moje potrawy, ale obiecuję, że warto. Dzień wcześniej ugotuj fasolę, a na wieczór zrób zupę. Na drugi dzień będzie idealna!

I ta nazwa jak najbardziej na czasie!

BARSZCZ UKRAIŃSKI!

Pamietam jak gotowała moja mama, potem moje dzieciaki zajadały się i mlaskały na całego. Barszcz ukraiński jest jedną z pyszniejszych zup, a wszystkie składniki pasują do siebie idealnie, co sprawia, że na widok gotującego się barszczu kiszki grają marsza 🙂

To co GRAJĄ WAM MARSZA?

Przepis na barszcz ukraiński

Prep Time 20 minutes
Cook Time 3 hours
Total Time 3 hours 20 minutes
Posiłek Dania główne, Lunche
Smaki Słone
Servings 10

Ingredients
  

  • 2,5 l wody
  • 500 g mięsa: udka z kurczaka, indyka czy kawałek żeberek
  • kawałek pora, serera, pietruszki
  • sól i pieprz po łyżeczce
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 nieduże buraki
  • 30 dag ugotowanej fasoli
  • ćwiartka kapusty (może być włoska)
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • sok z połoy cytryny
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • warzywna przyprawa u mnie crispy

Instructions
 

  • Wlej do garnka 2.5 litra wody
  • Dodaj umyte mięso
  • Do garnka dodaj też umyte: korzeń pietruszki, kawałek pora, seler oraz sól, pieprz (może być w ziarnach), liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
  • Garnek przykryj przykrywką i zagotuj zupę.
  • Zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa delikatnie się gotowała.
  • Zupę gotuj pod przykryciem około 1,5 godziny.
  • Następnie wyjmij ugotowane warzywa, jesli lubisz mozesz skroić seler i pietrszkę i wrzucic do zupy
  • Wyjmij także mięso, ostudź i poszarp – dodasz na koniec gotowania
  • Do bulionu dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę buraki oraz marchewkę.
  • Po 10 minutach gotowania dodaj kolejno obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę
  • Gotuj około 10 minut
  • W tym czasie małą cebulkę obierz i poszatkuj drobno. Podsmaż ją na maśle do zeszklenia razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki.
  • Wystarczą 3 minuty podsmażania na małej mocy palnika. Całą cebulkę z masłem i czosnkiem dodaj do zupy razem z lekko poszatkowaną kapustą i pomidorami.
  • Zupę zamieszaj i dodaj odłożone wcześniej mięso
  • Wciśnij sok z połowy cytryny i dopraw do smaku
  • Gotuj jeszcze około 10-20 minut

Video

Keyword bezglotenu, buraki czerwone, fasola, ostra zupa

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating