
Barszcz ukraiński

Słoneczko za oknem kusi, ale zima nie odpuszcza. Juz czuje ją za rogiem, ale minusowe temperatury rano jeszcze dają się we znaki. Dlatego dziś wpadła jeszcze u nas gorąca, pyszna i sycąca zupa, pełna warzyw. A kompozycja idealnie dobranych smaków zadowoli Was na pewno. Już mam przepis wręcz idealny – za każdym razem wychodzi równie pysznie. Generalnie nie jem mięsa, ale w takiej zupie dobry kawałek sprawdzonego i pysznego mięsa byc powinien. Oczywiście można zrobić na wywarze warzywnym i też będzie pysznie 🙂 Czas gotowania jest dość długi jak na moje potrawy, ale obiecuję, że warto. Dzień wcześniej ugotuj fasolę, a na wieczór zrób zupę. Na drugi dzień będzie idealna!
I ta nazwa jak najbardziej na czasie!
BARSZCZ UKRAIŃSKI!
Pamietam jak gotowała moja mama, potem moje dzieciaki zajadały się i mlaskały na całego. Barszcz ukraiński jest jedną z pyszniejszych zup, a wszystkie składniki pasują do siebie idealnie, co sprawia, że na widok gotującego się barszczu kiszki grają marsza 🙂
To co GRAJĄ WAM MARSZA?
Przepis na barszcz ukraiński
Ingredients
- 2,5 l wody
- 500 g mięsa: udka z kurczaka, indyka czy kawałek żeberek
- kawałek pora, serera, pietruszki
- sól i pieprz po łyżeczce
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 nieduże buraki
- 30 dag ugotowanej fasoli
- ćwiartka kapusty (może być włoska)
- puszka krojonych pomidorów
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- sok z połoy cytryny
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- warzywna przyprawa u mnie crispy
Instructions
- Wlej do garnka 2.5 litra wody
- Dodaj umyte mięso
- Do garnka dodaj też umyte: korzeń pietruszki, kawałek pora, seler oraz sól, pieprz (może być w ziarnach), liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
- Garnek przykryj przykrywką i zagotuj zupę.
- Zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa delikatnie się gotowała.
- Zupę gotuj pod przykryciem około 1,5 godziny.
- Następnie wyjmij ugotowane warzywa, jesli lubisz mozesz skroić seler i pietrszkę i wrzucic do zupy
- Wyjmij także mięso, ostudź i poszarp – dodasz na koniec gotowania
- Do bulionu dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę buraki oraz marchewkę.
- Po 10 minutach gotowania dodaj kolejno obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę
- Gotuj około 10 minut
- W tym czasie małą cebulkę obierz i poszatkuj drobno. Podsmaż ją na maśle do zeszklenia razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki.
- Wystarczą 3 minuty podsmażania na małej mocy palnika. Całą cebulkę z masłem i czosnkiem dodaj do zupy razem z lekko poszatkowaną kapustą i pomidorami.
- Zupę zamieszaj i dodaj odłożone wcześniej mięso
- Wciśnij sok z połowy cytryny i dopraw do smaku
- Gotuj jeszcze około 10-20 minut
Najnowsze komentarze