Go Back

Przepis na barszcz ukraiński

Prep Time 20 minutes
Cook Time 3 hours
Total Time 3 hours 20 minutes
Posiłek Dania główne, Lunche
Smaki Słone
Servings 10

Ingredients
  

  • 2,5 l wody
  • 500 g mięsa: udka z kurczaka, indyka czy kawałek żeberek
  • kawałek pora, serera, pietruszki
  • sól i pieprz po łyżeczce
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 nieduże buraki
  • 30 dag ugotowanej fasoli
  • ćwiartka kapusty (może być włoska)
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • sok z połoy cytryny
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • warzywna przyprawa u mnie crispy

Instructions
 

  • Wlej do garnka 2.5 litra wody
  • Dodaj umyte mięso
  • Do garnka dodaj też umyte: korzeń pietruszki, kawałek pora, seler oraz sól, pieprz (może być w ziarnach), liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
  • Garnek przykryj przykrywką i zagotuj zupę.
  • Zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa delikatnie się gotowała.
  • Zupę gotuj pod przykryciem około 1,5 godziny.
  • Następnie wyjmij ugotowane warzywa, jesli lubisz mozesz skroić seler i pietrszkę i wrzucic do zupy
  • Wyjmij także mięso, ostudź i poszarp - dodasz na koniec gotowania
  • Do bulionu dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę buraki oraz marchewkę.
  • Po 10 minutach gotowania dodaj kolejno obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę
  • Gotuj około 10 minut
  • W tym czasie małą cebulkę obierz i poszatkuj drobno. Podsmaż ją na maśle do zeszklenia razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki.
  • Wystarczą 3 minuty podsmażania na małej mocy palnika. Całą cebulkę z masłem i czosnkiem dodaj do zupy razem z lekko poszatkowaną kapustą i pomidorami.
  • Zupę zamieszaj i dodaj odłożone wcześniej mięso
  • Wciśnij sok z połowy cytryny i dopraw do smaku
  • Gotuj jeszcze około 10-20 minut

Video

Keyword bezglotenu, buraki czerwone, fasola, ostra zupa