Wlej do garnka 2.5 litra wody
Dodaj umyte mięso
Do garnka dodaj też umyte: korzeń pietruszki, kawałek pora, seler oraz sól, pieprz (może być w ziarnach), liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
Garnek przykryj przykrywką i zagotuj zupę.
Zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa delikatnie się gotowała.
Zupę gotuj pod przykryciem około 1,5 godziny.
Następnie wyjmij ugotowane warzywa, jesli lubisz mozesz skroić seler i pietrszkę i wrzucic do zupy
Wyjmij także mięso, ostudź i poszarp - dodasz na koniec gotowania
Do bulionu dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę buraki oraz marchewkę.
Po 10 minutach gotowania dodaj kolejno obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę
Gotuj około 10 minut
W tym czasie małą cebulkę obierz i poszatkuj drobno. Podsmaż ją na maśle do zeszklenia razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Wystarczą 3 minuty podsmażania na małej mocy palnika. Całą cebulkę z masłem i czosnkiem dodaj do zupy razem z lekko poszatkowaną kapustą i pomidorami.
Zupę zamieszaj i dodaj odłożone wcześniej mięso
Wciśnij sok z połowy cytryny i dopraw do smaku
Gotuj jeszcze około 10-20 minut