
Ciasteczka owsiano-kokosowe

O tym, że płatki owsiane powinny znaleźć się w każdej zdrowej diecie, przekonywać chyba nie trzeba już nikogo. Są między innymi cennym źródłem witaminy E, B6, potasu, magnezu i przede wszystkim błonnika. Przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu i wpływają kojąco na system trawienny i nerwowy. Uwielbiają je nasze włosy i skóra.
Smakują doskonale w wielu potrawach, począwszy od tradycyjnej owsianki, naleśników, placuszków, przez wegetariańskie kotlety, na łakociach skończywszy. Oto, jak łatwo przyrządzić z nich smaczne i zdrowe ciasteczka. Dodaj orzechy lub ulubione owoce. Zrób pyszna kawę i się rozkoszuj 🙂
Przepis na ciasteczka owsiano – kokosowe
Equipment
- piekarnik
Ingredients
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżka pasty kokosowej (zamiast olej kokosowy, lub masło orzechowe)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- do ozdoby: owoce lub orzechy
Instructions
- W misce rozgnieć banana
- Dodaj pastę kokosową i jajko
- Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia
- Nakładaj łyżką masę na blachę
- Na każde ciacho nałóż orzechy lub owoce
- Piecz w piecu 15 minut
- Kaloryczność podana bez dodatków (owoce i orzechy)
- U nas całą porcja jest dla dwóch osób na drugie śniadanko
- Zrób kawę i delektuj się smakiem
- Smacznego 🙂
Najnowsze komentarze