Wybierz stronę

Ciasto drożdżowe dla leniuszka :)

Ciasto drożdżowe dla leniuszka :)

To ciasto ostatnio robiłam jak dzieciaki jeszcze były małe 🙈🙈🙈
Uwielbiali ciasto drożdżowe, a ja znalazłam sposób by nie trzeba go było mieszać. Obecnie oczywiście robię wersję bardziej zdrową, z mąki owsianej i bez cukru, a z dodatkiem erytrolu. Owoce pozostały bez zmian, najlepiej wychodzi ze śliwkami lub malinami (jak dla mnie), ale robiłam też z truskawkami i jagodami.


Zapach w domu ten sam, smak praktycznie identyczny 😁🤤👇


Robisz w 5 minut, potrzeba tylko czasu -32h by wyrosło, na blachę i do pieca.
Idealne na śniadanie, ale także do kawki lub drugie śniadanko do lunchboxa.


Nie znam osoby która nie lubi go jeść, ale znam takie, które nie lubią robić 😀 Do podania dla gości nie za bardzo się nadaje, jest bardziej kruche niż z mąki pszennej, ale obiecuje, że smakuje równie wybitnie!

To co działamy?
Lubisz drożdżowe?
Może spróbujesz tej wersji?

Jeśli już zrobisz i Ci smakuje, to zapraszam do zostawienia komentarza, to znak dla mnie, że Ci sie podoba i chcesz jeszcze takich przepisów!

Przepis na ciasto drożdżowe bez mieszania

Prep Time 5 minutes
Cook Time 35 minutes
czas wyrastania 2 hours
Total Time 2 hours 40 minutes
Posiłek ciasta, Drugie śniadanie, Lunchboxy, Śniadania
Smaki Słodkie
Servings 12
Calories 370 kcal

Equipment

  • piekarnik

Ingredients
  

  • 100 g drożdży
  • 1 szklanka erytrytolu
  • 4 jajka
  • 3/4 sklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 szklanki mąki owsianej
  • szczypta soli
  • owoce

Instructions
 

  • Podgrzej delikatnie mleko w rondelku
  • Jajka dokladnie robełtaj
  • Na dno miski pokrusz drożdże
  • Następnie daj cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól
  • Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie
  • Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski
  • Miskę przykryj lnianą ściereczką, zostaw w ciepłym miejscu i na dwie- trzy godziny
  • Po tym czasie krótko mieszaj zawartość miski
  • Tortownicę o wymiarach minimum 24 cm wyłóż papierem do pieczenia
  • Wyłóż równomiernie ciasto na całej blasze
  • Na wierzch wyłóż owoce
  • Można zrobić kruszonkę z masła, erytrytolu i mąki i posypać wierzch ciasta
  • Pocz około 30-35 minut na 180 stopni
  • Ciepłe wyjmij z tortownicy i wystudż na kratce całkowicie zanim pokroisz
  • Smacznego 🙂
Keyword bez mięsa, ciasto drożdżowe

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating