
Pieczony kalafior na ostro z batatami w tymianku i czerwoną soczewicą

Nie liczy się tylko to co na talerzu, ale równie mocno sposób podania. Byle jak podane nie kusi oczu, a na pewno nie zachęca do jedzenia.
Szczególnie gdy mięsożercy podajesz soczewice zamiast kotleta 🙂
Soczewica i kalafior?
Z pewna dozą nieśmiałości podszedł Grześ do stołu i zobaczył co podano 🙂
Wystarczył jeden kęs chrupiącego kalafiora i uśmiech pojawił się na twarzy 🙂
Jakie TO DOBRE!
Ale największy zdziwienie było, gdy do buzi trafiła SOCZEWICA SOTE!
TO JEST JADALNE!
A na poważnie…
Ten chrupiący kalafior, bataty upieczone w rozmarynie i najzwyklej ugotowana czerwona soczewica sote, to prawdziwa gratka dla kubków smakowych!
Ale zanim przepis to kilka słów o kalafiorze
Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Ma silne działanie przeciwnowotworowe, a także pomoże ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem. indeks glikemiczny kalafiora wynosi 15, dlatego osoby chore na cukrzycę mogą po niego sięgać bez ograniczeń.
Jak wybrać i przechowywać kalafior?
Kupując kalafior, należy zwrócić uwagę na to, by główka była biała lub kremowa (odmiana biała kalafiora), a przy tym twarda, zwarta i ciężka. Warto wiedzieć, że kalafior występuje w różnych odmianach i kolorach – od białego, przez jasnozielony, aż po fioletowy.
Kalafior należy przechowywać w lodówce, do góry łodygą, co zapobiegnie gromadzeniu się wilgoci i szybkiemu psuciu. Najlepiej trzymać go w komorze na warzywa i owoce i zjeść w ciągu 5 dni od zakupu
Ważne
Kalafior jest ciężkostrawny, dlatego lepiej nie jeść go na kolację. Poza tym ma właściwości gazotwórcze. Aby je złagodzić, kalafior należy podać z czosnkiem lub imbirem.
Kalafior w kuchni
Kalafiory można jeść na surowo, maczając je w dipie lub sosie do sałatek. Surowe różyczki kalafiora można dodawać do sałatek, gotowane są składnikiem zup, zapiekanek oraz tart. Kalafior można także rozgnieść razem z puree z ziemniaków, jednak w naszym kraju najczęściej podawany jest po ugotowaniu z bułką tartą usmażoną na maśle.
A dziś mam dla Was zupełnie inną propozycję! Kalafior zapiekany w piekarniku na ostro, do tego pieczone bataty i czerwona soczewica! To co działamy!
Przepis na pieczonego kalafiora na ostro z batatem i czerwona soczewicą
Equipment
- piekarnik
Ingredients
Pieczony kalafior
- 1 mały kalafior
- 8 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Pieczone bataty
- 2 małe bataty
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy
Gotowana soczewica czerwona
- 80 g czerwonej soczewicy
- sól
- 2 łyzki ziarna słonecznika
Instructions
- Kalafior umyj i pokrój na cząstki
- Na blasze rozłóż papier do pieczenia
- W misce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, chili, paprykę i miód
- Wrzuc kawałki kalafiora i dobrze wymieszaj
- Ułłóż na blasze
- Jesli masz piekarnik z opcja pieczenia dwóch potraw, to zabierz się za bataty, jesli nie to piecz najpierw kalafior, potem go upieczesz ostatnie 5 minut z batatami,
- Kalafior pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, a ostatnie 5-10 minut w temperaturze 220 stopni
- Bataty obierz i pokrój na frytki, wumiaszaj razem z tymiankiem i oliwą
- Wyrzuc na blachę wyłożona papierem do pieczenia
- Piecz w temp 220 stopni 20-25 minut
- W międzyczasie wypłucz dobrze na sitku soczewice pod bierząca wodą
- W garnku zagotuj wodę z solą
- Gotuj soczewicę około 10 minut
- Odcedź i wykładaj na talerz oprócz batatów i kalafiora – posyp ziarnem słonecznika
- Smacznego 🙂
Najnowsze komentarze