Wybierz stronę

Pieczony kalafior na ostro z batatami w tymianku i czerwoną soczewicą

Pieczony kalafior na ostro z batatami w tymianku i czerwoną soczewicą

Nie liczy się tylko to co na talerzu, ale równie mocno sposób podania. Byle jak podane nie kusi oczu, a na pewno nie zachęca do jedzenia.
Szczególnie gdy mięsożercy podajesz soczewice zamiast kotleta 🙂

Soczewica i kalafior?

Z pewna dozą nieśmiałości podszedł Grześ do stołu i zobaczył co podano 🙂
Wystarczył jeden kęs chrupiącego kalafiora i uśmiech pojawił się na twarzy 🙂
Jakie TO DOBRE!
Ale największy zdziwienie było, gdy do buzi trafiła SOCZEWICA SOTE!

TO JEST JADALNE!

A na poważnie…
Ten chrupiący kalafior, bataty upieczone w rozmarynie i najzwyklej ugotowana czerwona soczewica sote, to prawdziwa gratka dla kubków smakowych!

Ale zanim przepis to kilka słów o kalafiorze

Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Ma silne działanie przeciwnowotworowe, a także pomoże ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem. indeks glikemiczny kalafiora wynosi 15, dlatego osoby chore na cukrzycę mogą po niego sięgać bez ograniczeń.

Jak wybrać i przechowywać kalafior?

Kupując kalafior, należy zwrócić uwagę na to, by główka była biała lub kremowa (odmiana biała kalafiora), a przy tym twarda, zwarta i ciężka. Warto wiedzieć, że kalafior występuje w różnych odmianach i kolorach – od białego, przez jasnozielony, aż po fioletowy.

Kalafior należy przechowywać w lodówce, do góry łodygą, co zapobiegnie gromadzeniu się wilgoci i szybkiemu psuciu. Najlepiej trzymać go w komorze na warzywa i owoce i zjeść w ciągu 5 dni od zakupu

Ważne

Kalafior jest ciężkostrawny, dlatego lepiej nie jeść go na kolację. Poza tym ma właściwości gazotwórcze. Aby je złagodzić, kalafior należy podać z czosnkiem lub imbirem.

Kalafior w kuchni

Kalafiory można jeść na surowo, maczając je w dipie lub sosie do sałatek. Surowe różyczki kalafiora można dodawać do sałatek, gotowane są składnikiem zup, zapiekanek oraz tart. Kalafior można także rozgnieść razem z puree z ziemniaków, jednak w naszym kraju najczęściej podawany jest po ugotowaniu z bułką tartą usmażoną na maśle.

A dziś mam dla Was zupełnie inną propozycję! Kalafior zapiekany w piekarniku na ostro, do tego pieczone bataty i czerwona soczewica! To co działamy!

Przepis na pieczonego kalafiora na ostro z batatem i czerwona soczewicą

Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Posiłek Dania główne, Kolacje, Lunchboxy
Smaki Słone
Servings 2
Calories 840 kcal

Equipment

  • piekarnik

Ingredients
  

Pieczony kalafior

  • 1 mały kalafior
  • 8 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Pieczone bataty

  • 2 małe bataty
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy

Gotowana soczewica czerwona

  • 80 g czerwonej soczewicy
  • sól
  • 2 łyzki ziarna słonecznika

Instructions
 

  • Kalafior umyj i pokrój na cząstki
  • Na blasze rozłóż papier do pieczenia
  • W misce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, chili, paprykę i miód
  • Wrzuc kawałki kalafiora i dobrze wymieszaj
  • Ułłóż na blasze
  • Jesli masz piekarnik z opcja pieczenia dwóch potraw, to zabierz się za bataty, jesli nie to piecz najpierw kalafior, potem go upieczesz ostatnie 5 minut z batatami,
  • Kalafior pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, a ostatnie 5-10 minut w temperaturze 220 stopni
  • Bataty obierz i pokrój na frytki, wumiaszaj razem z tymiankiem i oliwą
  • Wyrzuc na blachę wyłożona papierem do pieczenia
  • Piecz w temp 220 stopni 20-25 minut
  • W międzyczasie wypłucz dobrze na sitku soczewice pod bierząca wodą
  • W garnku zagotuj wodę z solą
  • Gotuj soczewicę około 10 minut
  • Odcedź i wykładaj na talerz oprócz batatów i kalafiora – posyp ziarnem słonecznika
  • Smacznego 🙂

Video

Keyword bez mięsa, kalafior, soczewica

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating