Go Back

Przepis na pieczonego kalafiora na ostro z batatem i czerwona soczewicą

Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Posiłek Dania główne, Kolacje, Lunchboxy
Smaki Słone
Servings 2
Calories 840 kcal

Equipment

  • piekarnik

Ingredients
  

Pieczony kalafior

  • 1 mały kalafior
  • 8 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Pieczone bataty

  • 2 małe bataty
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy

Gotowana soczewica czerwona

  • 80 g czerwonej soczewicy
  • sól
  • 2 łyzki ziarna słonecznika

Instructions
 

  • Kalafior umyj i pokrój na cząstki
  • Na blasze rozłóż papier do pieczenia
  • W misce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, chili, paprykę i miód
  • Wrzuc kawałki kalafiora i dobrze wymieszaj
  • Ułłóż na blasze
  • Jesli masz piekarnik z opcja pieczenia dwóch potraw, to zabierz się za bataty, jesli nie to piecz najpierw kalafior, potem go upieczesz ostatnie 5 minut z batatami,
  • Kalafior pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, a ostatnie 5-10 minut w temperaturze 220 stopni
  • Bataty obierz i pokrój na frytki, wumiaszaj razem z tymiankiem i oliwą
  • Wyrzuc na blachę wyłożona papierem do pieczenia
  • Piecz w temp 220 stopni 20-25 minut
  • W międzyczasie wypłucz dobrze na sitku soczewice pod bierząca wodą
  • W garnku zagotuj wodę z solą
  • Gotuj soczewicę około 10 minut
  • Odcedź i wykładaj na talerz oprócz batatów i kalafiora - posyp ziarnem słonecznika
  • Smacznego :)

Video

Keyword bez mięsa, kalafior, soczewica