Wybierz stronę

Muffinki z buraka w czekoladzie z borówkami

Muffinki z buraka w czekoladzie z borówkami

Burak to kolejne warzywo, które chetnie wrzucam do domowych słodkich wypieków. Było juz brownie z buraka, ale nadszedł czas na muffinki. Niby to samo, przepis lekko zmodyfikowany, a jednak smakowało jakoś inaczej.

W tamtym tygodniu robiłam je już…
5 RAZY!

Goście w domu i były zawsze podane do kawki!
U wszystkich na buzi było widać ten moment przyjemności…
I nikt nawet sie nie zorientował, że te babeczki sa z buraka!
Nie wierzysz?
Zrób i się pochwal jak smakowało 🙂

Nie wiem nawet jak opisac Wam ten smak…

✔️Wilgotne…
✔️Delikatne…
✔️Idealnie słodkie…

OSZALEJESZ 😈

Przepis na muffinki z buraka w czekoladzie z borówkami

Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 40 minutes
Posiłek ciasta, Drugie śniadanie, Lunchboxy, Śniadania
Smaki Słodkie
Servings 10
Calories 170 kcal

Equipment

  • piekarnik

Ingredients
  

Muffinki

  • 300 g ugotowanych buraków
  • 2 czubate łyzki kakao
  • garść daktyli
  • 3 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki mąki owsianej

Polewa

  • 4 kostki czekolady gorzkiej
  • kilka łyżek mleka
  • borowki

Instructions
 

  • Buraki zetrzyj na grubej tarce (można pominąć i wrzucić całe buraki, ale mam wrażenie, że sa bardziej pulchne gdy buraki są starte)
  • Oddziel białka od żółtek
  • W misce wymieszaj buraki, zółtka, mąkę, daktyle, banana, olej kokosowy, kakao, pdp i cynamon
  • W osobnym naczyniu ubij z odrobiną soli pianę z białek na sztywno
  • Dodaj do miski z burakami i bardzo delikatnie wymieszaj już łyżką
  • Na blasze rozłóż papier do pieczenia i rozłóż muffinki
  • Nakładaj do każdej gotowe ciasto
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni
  • Piecz 30 minut, wyłacz piec i zostaw jeszcze z 5-10 min w otwartym piecu
  • W międzyczasie rozpuść kostki czekolady w garnku z odrobiną mleka (lej pomału w zaleznośći od konsystencji)
  • Polej muffinki i nałóż borówki
  • Smacznego 🙂
Keyword bez mięsa, burak rządzi

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

2 komentarze

  1. Ola

    Czy buraki blendowac z pozostałymi produktami i dopiero potem wmieszać zoltka?

    Odpowiedz
    • Beti

      Ja daję wszystko razem 🙂

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating