Buraki zetrzyj na grubej tarce (można pominąć i wrzucić całe buraki, ale mam wrażenie, że sa bardziej pulchne gdy buraki są starte)
Oddziel białka od żółtek
W misce wymieszaj buraki, zółtka, mąkę, daktyle, banana, olej kokosowy, kakao, pdp i cynamon
W osobnym naczyniu ubij z odrobiną soli pianę z białek na sztywno
Dodaj do miski z burakami i bardzo delikatnie wymieszaj już łyżką
Na blasze rozłóż papier do pieczenia i rozłóż muffinki
Nakładaj do każdej gotowe ciasto
Piekarnik nagrzej do 180 stopni
Piecz 30 minut, wyłacz piec i zostaw jeszcze z 5-10 min w otwartym piecu
W międzyczasie rozpuść kostki czekolady w garnku z odrobiną mleka (lej pomału w zaleznośći od konsystencji)
Polej muffinki i nałóż borówki
Smacznego :)