Wybierz stronę

Lawasz podany z gruszką, orzechami i serem pleśniowym

Lawasz podany z gruszką, orzechami i serem pleśniowym

Lawasz…
Mało znany ormiański przysmak, to rodzaj pieczywa, przypominającego dawniej bardzo popularny podpłomyk, ale też meksykańską tortillę, turecki lahmacun, norweski Flatbrød czy angielski flatbread, hinduskie chapati czy naan.

To cienkie, niewyrośnięte placki składające się zazwyczaj z kilku składników – właściwie do niektórych wystarczy tylko mąka i woda.

Idealnie nadaje się do wszelkich rodzajów farszu – mięsnych, warzywnych, serowych. Można jeść lawasz niczym kanapkę, można go faszerować, a następnie grillować, smażyć, zapiekać. Możliwości jest nieskończenie wiele.

A dziś propozycja może trochę nietypowa, ale mix smaków, równie smaczny i dający przyjemność jedzenia. Można danie podawać na ciepło, ale także przygotować jako przekąska dla gości lub zabrać ze sobą do lunchboxa.

A wygląda to TAK!

SMACZNIE PRAWDA?

Przepis na lawas z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 20 minutes
Posiłek Dania główne, Drugie śniadanie, Lunchboxy, Przekąski
Smaki Słone
Servings 1
Calories 557 kcal

Ingredients
  

  • 1 lawasz
  • 1 mała gruszka
  • 40 g sera pleśniowego
  • garść orzechów włoskich

Instructions
 

  • Nagrzej piec na 200 stopni
  • Na wyłożoną papierem blachę rozłóż jeden lawasz
  • Gruszkę umyj i pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plasterki
  • Ułóż jeden koło drugiego na lawasz
  • Ser pleśniowy pokrój na małe kawałeczki
  • Posyp placek
  • Na wierzch wyłóż orzechy włoskie
  • Piecz w piecu 15-20 min
  • Smacznego 🙂

Video

Keyword bez mięsa, lawasz

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating