
Lawasz podany z gruszką, orzechami i serem pleśniowym

Lawasz…
Mało znany ormiański przysmak, to rodzaj pieczywa, przypominającego dawniej bardzo popularny podpłomyk, ale też meksykańską tortillę, turecki lahmacun, norweski Flatbrød czy angielski flatbread, hinduskie chapati czy naan.
To cienkie, niewyrośnięte placki składające się zazwyczaj z kilku składników – właściwie do niektórych wystarczy tylko mąka i woda.
Idealnie nadaje się do wszelkich rodzajów farszu – mięsnych, warzywnych, serowych. Można jeść lawasz niczym kanapkę, można go faszerować, a następnie grillować, smażyć, zapiekać. Możliwości jest nieskończenie wiele.
A dziś propozycja może trochę nietypowa, ale mix smaków, równie smaczny i dający przyjemność jedzenia. Można danie podawać na ciepło, ale także przygotować jako przekąska dla gości lub zabrać ze sobą do lunchboxa.
A wygląda to TAK!
SMACZNIE PRAWDA?



Przepis na lawas z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi
Ingredients
- 1 lawasz
- 1 mała gruszka
- 40 g sera pleśniowego
- garść orzechów włoskich
Instructions
- Nagrzej piec na 200 stopni
- Na wyłożoną papierem blachę rozłóż jeden lawasz
- Gruszkę umyj i pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plasterki
- Ułóż jeden koło drugiego na lawasz
- Ser pleśniowy pokrój na małe kawałeczki
- Posyp placek
- Na wierzch wyłóż orzechy włoskie
- Piecz w piecu 15-20 min
- Smacznego 🙂
Najnowsze komentarze