
Burger wołowy

Mięsa jemy w Polsce za dużo. Sam proces odchodzenia od mięsa jest dobry, choć powolny. Zdaję sobie spraw z tego, że wiele osób nie jest w stanie całkowicie zrezygnować z jego spożywania. Osobiście nie jestem już fanem mięsa i jem dużo mniej niż kiedyś, ale mam w domu mięsożercę i wiem, że całkowicie nie jest w stanie z niego zrezygnować. Zresztą ja sam też lubię zjeść dobrego burgera, czy chociażby krupnik na mięsku, bo taki najlepiej mi smakuje 🙂
Dlatego też, jemy mięsa mało, ale dobrej jakości. Od jakiegoś czasu korzystam z @miesnapaczka . Jak już jem, to mięso dobre jakościowo, ekologiczne certyfikowane od polskich rolników.
Dlaczego Mięsna Paczka?
- Mięsna Paczka dostarcza w całej Polsce wyłącznie certyfikowane mięso ekologiczne od Polskich rolników, – na każdym z produktów znajduje się unijny zielony listek żywności ekologicznej. – produkt nadzorowany jest przez zewnętrzne jednostki rolnictwa ekologicznego na każdym etapie produkcji – od hodowli, aż po dostawę.
- To czyste mięso bez dodatków – bez GMO, bez antybiotyków
- Mięso mrożone jest w szczycie świeżości (w pierwszym możliwym momencie) co pozwala na długie przechowywanie, a dzięki pakowaniu próżniowym, bez plastikowych tacek, w porcjach, łatwo mieści się w zamrażarce.
- Mięso ma ważność nawet do 18 miesięcy i zawsze po rozmrożeniu wraca do szczytu świeżości
- Jest dostarczane kurierem w pudełku , w którym za niską temperaturę odpowiada duet: suchy lód i wkłady izolacyjne. Izolacja to bawełna z recyklingu. Produkowana jest bez użycia wody i przy minimalnym zużyciu energii. W całości karton jest z tektury, bez styropianu. Całość nadaje się do dalszego recyklingu.
- Wygodne jest to, że mięso mam w zamrażarce poporcjowane i wyciągam wtedy kiedy mam na nie ochotę. Taka paczka wystarcza mi na około 3 miesiące
- Na stronie dostępne są 4 dostępne rodzaje mięsa: wołowe, wieprzowe, indyk, drób
- Można wybrać gotową paczkę lub skomponować własną dobierając swoje ulubione porcje.

I faktycznie smak takiego dania ma sens… Nie trzeba wielu przypraw by czuć walory smakowe takiego mięska.
Tak więc dzis serwuję danie mięsne, a jak mięsko to oczywiście burger! I TO JAKI!
BURGER WOŁOWY!
A dziś tak wyproszony przez Grzecha domowy burger! I to wcale nie z buraków – choć ten nawet i jego powala 🙂 Dziś prawdziwy rarytas dla mięsożerców!
Powiem tak! Zjadłam prawie oczami 🙂 A gdy moje zęby wbiły się w kawał prawie 250g burgera to oszalałam 🙂 Zresztą sami widzicie… Moja mina mówi sama za siebie 🙂
Kto się pisze na taką porcję solidnego kawałka pysznego mięsa?



Przepis na soczystego, domowego burgera wołowego
Equipment
- patelnia
Ingredients
- 700 g mięsa wołowego (u mnie Mięsna Paczka)
- 3 duże bułki
- 2 soczyste pomidory
- ooliwa do smażenia burgera
- kawałek masła
- 3 ogórki kiszone
- sałata lodowa
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 1 czerwona cebulka
- 1/2 łyżki słodzidła
- 1 łyżka octu jabłkowego
Instructions
- Najpierw zajmiju się cebulką
- Pokrój ją w piórka, zalej łyżka octu jabłkowego, dodać słodzidło, wymieszaj i odstaw. Zrobi się niesamowicie chrupiąca i pyszna.
- Zanim zabierzesz się za mięso pokroj i przygotuj sobie warzywa.
- Pomidory i ogórki w plasterki, sałatę umyj i osusz.
- Bułki przekrój na pół, posmaruj odrobiną masła i przypiecz w piecu 180 st około 4-5 min.
- Do mięsa dodaj sól i pieprz do smaku. Jeśli masz mięso z dobrej hodowli, bez GMO tak naprawdę nie potrzebujesz żadnych przypraw. Ono samo w sobie jest już pyszne.
- Delikatnie wymieszaj, nie ugniataj za długo.
- Formuj 3 kule i ropłaszcz palcami na kawałku papieru do pieczenia.
- Na odrobinie oleju smaż mięso z obu stron amx po 3-4 min.
- Gdy przewrócisz na drugą stronę dodaj bułkę wyjętą z pieca.
- Układaj po kolei: musztardę, sałatę, mięso, majonez, pomidor, ogórek, cebulkę i bułke
- Pisząc juz mi ślina znów leci… To było obłędne…
- Smacznego 🙂
- A jeśli smakowało, koniecznie napisz komentarz, będzie mi bardzo miło 🙂
Najnowsze komentarze