
Piersi z kurczaka ze szpinakiem i szparagami na ostro

Mięsożerca w domu, więc i mięsne potrawy u mnie są! 🥩Nie namawiam nikogo na siłę by wyrzucić mięso z lodówki, bo sama lubię, choć jem dużo mniej niż kiedyś, ale za to dobrej jakości od polskich rolników, bez chemii, antybiotyków, dodatków i GMO. I to zdecydowanie widać szykując takie mięso, już nie wspomnę o walorach smakowych i żywieniowych…
Połączeniu mięsa, szpinaku, cebuli i czosnku to wprost torpeda dla podniebienia. Jeśli do tego dodamy upieczone na chrupko szparagi w ostrym smaku to robi się nie lada wykwintne danie, nawet dla gości.



Przepis na piersi z kurczaka ze szpinakiem i szparagami na ostro
Equipment
- piekarnik
- kuchenka
Ingredients
- 400 g piersi z kurczaka (u mnie Mięsna Paczka)
- 400 g szparagów
- 2 garści szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- sól, pieprz
- czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, kurkuma
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1 mozzarella u mnie light
Instructions
- Mięso umyj, pokrój wzdłuż na porcje
- Wrzuć do miski, dodaj, sól, pieprz, kurkumę, czosnek niedźwiedzi, paprykę słodką
- Wszystko wymieszaj
- Smaż na odrobinie oleju na mocno rozgrzanej patelni, krótko z obu stron na złoty kolor
- Odstaw na bok
- Szparagi umyj i odetnij twarde końce
- Skrop sokiem z cytryny, dodaj wędzonej papryki, ostrej papryki, oliwy, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj
- Piecz al dente w piecu w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut
- Cebulę, czosnek i pieczarki pokrój w kosteczkę
- Na tej samej patelni wlj łyżkę oleju i smaż wszystko
- Dodaj pokrojone w kostkę pomidory suszone i wlej łyżkę oliwy z pomidorków
- Na koniec dodaj szpinak i mieszając krótko smaż
- Na wyłożonej papierem blasze rozłóż usmażonego kurczaka
- Nakładaj na wierzch porje farszu
- Mozzarelle pokrój w drobne paski
- Ukłądaj na każdej porcji
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni
Najnowsze komentarze