Wybierz stronę

Piersi z kurczaka ze szpinakiem i szparagami na ostro

Piersi z kurczaka ze szpinakiem i szparagami na ostro

Mięsożerca w domu, więc i mięsne potrawy u mnie są! 🥩Nie namawiam nikogo na siłę by wyrzucić mięso z lodówki, bo sama lubię, choć jem dużo mniej niż kiedyś, ale za to dobrej jakości od polskich rolników, bez chemii, antybiotyków, dodatków i GMO. I to zdecydowanie widać szykując takie mięso, już nie wspomnę o walorach smakowych i żywieniowych…

Połączeniu mięsa, szpinaku, cebuli i czosnku to wprost torpeda dla podniebienia. Jeśli do tego dodamy upieczone na chrupko szparagi w ostrym smaku to robi się nie lada wykwintne danie, nawet dla gości.

Przepis na piersi z kurczaka ze szpinakiem i szparagami na ostro

Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 40 minutes
Posiłek Dania główne, Lunchboxy
Smaki Słone
Servings 2

Equipment

  • piekarnik
  • kuchenka

Ingredients
  

  • 400 g piersi z kurczaka (u mnie Mięsna Paczka)
  • 400 g szparagów
  • 2 garści szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, kurkuma
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 mozzarella u mnie light

Instructions
 

  • Mięso umyj, pokrój wzdłuż na porcje
  • Wrzuć do miski, dodaj, sól, pieprz, kurkumę, czosnek niedźwiedzi, paprykę słodką
  • Wszystko wymieszaj
  • Smaż na odrobinie oleju na mocno rozgrzanej patelni, krótko z obu stron na złoty kolor
  • Odstaw na bok
  • Szparagi umyj i odetnij twarde końce
  • Skrop sokiem z cytryny, dodaj wędzonej papryki, ostrej papryki, oliwy, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj
  • Piecz al dente w piecu w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut
  • Cebulę, czosnek i pieczarki pokrój w kosteczkę
  • Na tej samej patelni wlj łyżkę oleju i smaż wszystko
  • Dodaj pokrojone w kostkę pomidory suszone i wlej łyżkę oliwy z pomidorków
  • Na koniec dodaj szpinak i mieszając krótko smaż
  • Na wyłożonej papierem blasze rozłóż usmażonego kurczaka
  • Nakładaj na wierzch porje farszu
  • Mozzarelle pokrój w drobne paski
  • Ukłądaj na każdej porcji
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni

Video

O autorze

Beti

Mam na imię Beata, mam 53 lata i czuję, że najlepsze lata dopiero przede mną! Jestem mamą, trenerką kobiet, właścicielką firmy, biegam ultra, jeżdżę motocyklem, startuję w Hyrox. Moja marka W Kobiecie Siła to odbicie tego, co czuję – prawdziwa siła rodzi się z pasji i determinacji. Kiedy jestem sama ze sobą, zastanawiam się, jak wiele już osiągnęłam, ale jednocześnie wiem, że to dopiero początek. Wiek to dla mnie tylko liczba – to, co naprawdę się liczy, to pasja, determinacja i miłość do życia. Jestem dumna z drogi, którą przeszłam, i z przeszkód, które pokonałam. Zawsze mam przed sobą nowe cele, jeszcze więcej wyzwań, i wiem, że nic mnie nie zatrzyma.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating